Criticat intens de asociaţiile reprezentante ale românilor care au rate la bănci, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a transmis, vineri, într-un mesaj video pe Facebook, că ordonanța de urgență (OUG) adoptată joi privind amânarea cu până la 9 luni a plății ratelor „este unică în Europa”, iar Guvernul Orban va „reveni rapid cu normele de aplicare” – săptămâna viitoare, luni sau joi.

“Această ordonanţă (referitoare la amânarea ratelor, n.r.) este unică în Europa pentru că se referă la toţi debitorii, persoane fizice şi persoane juridice, pentru toate tipurile de credite. Suspendarea se aplică pe o perioadă de una până la 9 luni. Sunt mai multe ţări care fac acest lucru pe o perioadă de trei luni, o lună, ş.a.m.d. Vom veni cu normele de aplicare foarte rapid, sper luni în şedinţă de Guvern dacă nu cel mai târziu joi”, a spus ministrul Finanţelor.

El a precizat că, în cazul în care este nevoie, perioada pentru cererile de suspendare va fi prelungită şi după perioada stării de urgenţă.

Totodată, Florin Cîţu a menţionat că pe toată această perioadă comisioanele vor fi susţinute de bănci care, totodată, vor trebui să se finanţeze din piaţă, cu costurile aferente:

“O acuzaţie pe care o tot aud, că băncile nu pierd nimic. Asta o spun oameni care nu au lucrat niciodată în sistemul financiar-bancar. În Ordonanţă nu scrie nimic de comisioane. Comisioanele sunt susţinute pe toată perioada de sistemul financiar-bancar. Faptul că băncile nu primesc aceste rate pe toată această perioadă înseamnă că trebuie să se finanţeze din piaţă cu dobândă, iar această dobândă este susţinută tot de bănci. Nu există nimic în această ordonanţă despre aceste costuri”.

Joi seară, după adoptarea ordonanței în ședința de Guvern, ministrul Cîțu a precizat, într-o declarație susținută la Palatul Victoria, că dobânda la creditele pentru care ratele se amână – la cerere, „numai de către cei care au fost afectaţi direct sau indirect de pandemia de Covid-19” – se capitalizează la soldul creditului existent, dar se reeşalonează pe toată durata creditului. Excepţie fac împrumuturile ipotecare pentru care dobânda se plăteşte eşalonat pe o perioadă de 5 ani, iar statul garantează 100% plata dobânzii capitalizate.

Ciolacu (PSD) acuză: Băncile vor lua dobândă la dobândă

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a acuzat imediat că „băncile vor lua dobândă la dobândă”. Ei a anunțat că social-democrații vor depune amendamente în Parlament, săptămâna viitoare, la această ordonanță de urgență. De altfel, parlamentarii PSD aveau în plan adoptarea în procedură de urgență a amânării ratelor la bănci pentru români, iar un proiect de lege a fost deja depus la Senat.

„Băncile vor lua dobândă la dobândă. Ordonanța aceasta va veni în Parlament și se vor putea face amendamente”, a declarat, joi seară, Marcel Ciolacu, la Antena 3.

Asociaţiile care reprezintă consumatorii au acuzat că ordonanța nu sprijină în mod real debitorii, ci acordă beneficii substanţiale băncilor şi instituţiilor financiare nebancare şi sunt chiar mai dezavantajoase decât unele dintre soluţiile propuse de anumiţi finanţatori.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version