Exact cu o zi înainte de scumpirea cu până la 13% a curentului, de la 1 iulie, Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) anunță că a simplificat procedura de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice.
Astfel, este nevoie doar de o declaraţie pe propria răspundere.
Decizia a fost luată după ce doar puțin peste jumătate dintre consumatorii casnici au încheiat contracte pe piața concurențială.
ANRE transmite că a fost aprobat, în şedinţa de miercuri a Comitetului de reglementare, Ordinul preşedintelui ANRE nr. 82/2021 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de furnizare a energiei electrice la clienţii finali, aprobat prin Ordinul 235/2019.
Principalele schimbări şi măsuri se referă la „flexibilizarea procesului de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice de către clienţii finali, prin eliminarea prezentării/depunerii la furnizor de către client a actelor de spaţiu la încheierea contractului de furnizare a energiei electrice şi introducerea declaraţiilor pe proprie răspundere cu privire la dreptul de folosinţă a spaţiului”.
Astfel, încheierea contractului de furnizare a energiei electrice se realizează pe baza:
- acordului solicitantului exprimat în scris, aferent cererii de încheiere a contractului, sau telefonic, conform dispoziţiilor legale în vigoare;
- copiei actului de identitate/certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului al solicitantului;
- declaraţiei pe proprie răspundere a solicitantului privind deţinerea unui drept locativ, cu precizarea calităţii sale (proprietar/coproprietar, unic moştenitor, comoştenitor, soţ, chiriaş, beneficiar rentă viageră etc);
- privind faptul că nu există litigii locative cu privire la spaţiul pentru care se solicită încheierea contractului, iar în cazul în care se dovedeşte contrariul, exprimarea acordului pentru rezilierea contractului, cu posibilitatea actualizării declaraţiei, dacă este cazul, atât prin mijloace de comunicare la distanţă, cât şi prin acord tacit.
Altă schimbare se referă la detalierea conţinutului ofertei-tip şi a conţinutului ofertei din contractul de furnizare a energiei electrice în ceea ce priveşte elementele de preţ incluse, aşa cum se precizează şi în anexa nr. 1 din Directiva (UE) 2019/944 a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică şi de modificare a Directivei 2012/27/UE.
„O ofertă-tip de furnizare publicată de furnizor pe pagina proprie de internet şi la punctul unic de contact nu poate fi modificată în perioada de valabilitate a acesteia, iar clientul final poate încheia contractul de furnizare a energiei electrice în baza ofertei-tip, dacă data transmiterii de către clientul final a cererii de încheiere a contractului în baza ofertei-tip este în perioada de valabilitate a ofertei-tip şi sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în aceasta, după caz.
Totodată, convenţia de consum încheiată de către furnizor cu clientul final devine obligatorie, datele de consum înscrise în aceasta vor fi utilizate şi pentru facturarea serviciilor de distribuţie în cazul în care nu este citit/autocitit indexul echipamentului de măsurare; datele de consum transmise furnizorului de către operatorul de distribuţie se stabilesc de către operatorul de distribuţie, după caz, pe baza consumului de energie electrică înregistrat la locul de consum în perioada similară a anului precedent sau a consumului de energie electrică determinat ţinând cont de cele mai recente citiri efectuate de operatorul de distribuţie; profilului de consum specific, determinat de operatorul de distribuţie pentru categoria respectivă de client final în cazul în care pentru locul de consum nu există istoric de consum”, precizează ANRE.
Liberalizarea pieței, amânată de la 1 ianuarie până la 1 iulie, din cauza altei bătăi de joc a ANRE
Amintim că ANRE a amânat până la 1 iulie 2021 încheierea noilor contracte pe piața liberă de energie electrică, din cauză că, la 1 ianuarie, românii nu au fost pregătiți pentru liberalizare.
Cei mai mulţi nici nu auziseră de acest lucru şi nu ştiau ce să facă, deoarece șeful ANRE a semnat un ordin în acest sens cu doar câteva zine înainte de sfârșitul anului trecut.
Ordin nou privind contractele de energie electrică pe piața liberă, semnat de șeful ANRE
ANRE, instituția de stat care ar fi trebuit să-i informeze pe români despre liberalizarea pieței, a ținut la secret acest lucru, am putea spune.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis pe Facebook, în 29 decembrie 2020, că va solicita Consiliului Concurenţei să verifice preţurile la energie de pe piaţa pentru serviciul universal, care i se par mărite artificial.
„De la 1 ianuarie 2021, toţi clienţii din piaţa reglementată trec automat în piaţa serviciului universal. După părerea mea, furnizorii au abuzat de acest lucru şi au impus un preţ în serviciul universal mai mare decât cel din piaţa concurenţială. Vorbim de preţuri mai mari şi cu 25%. Acest preţ al serviciului universal nu va rămâne aşa, am discutat cu preşedintele Consiliului Concurenţei şi voi solicita în scris să verifice cum au fost făcute aceste preţuri, care mi se par a fi artificial mărite. Poate sunt oameni mai conservatori, nu vor să se mute acum, iar aceasta nu este o practică concurenţială corectă”, a postat ministrul.
Autorităţile şi furnizorii au venit cu ideea unui discount care s-a aplicat la factură în primele şase luni ale anului. În această perioadă, oamenii din serviciul universal au primit acelaşi preţ ca şi cei din piaţa liberă.
Între timp, ANRE a amendat 3 companii, „având în vedere sesizările primite din partea consumatorilor”:
ANRE a amendat cu 2 milioane de lei Hidroelectrica, E.ON, Electrica şi Enel
Însă, după 6 luni de amânare, constatăm că doar puțin 50% dintre abonații casnici au încheiat noi contracte pe piața liberă.
Vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, a declarat, în urmă cu două zile:
„La 1 ianuarie, dintre cei 8,9 milioane de consumatori, circa 3 milioane erau deja cu contracte noi semnate, deci o treime din consumatori. În primele cinci luni ale acestui an, alţi 1,3 milioane consumatori au semnat un contract concurenţial, am ajuns la o pondere de 48%. Având în vedere că suntem la finalul lunii iunie şi avem o medie de 200-250.000 de noi contracte, deja putem spune că la finalul lunii iunie avem peste jumătate dintre consumatorii casnici din România cu un contract concurenţial semnat”.
Furnizorii aveau obligaţia ca, în mai şi iunie, să trimită noi informări şi să comunice preţul de la 1 iulie, pentru cei care până la acea dată nu trecuseră în piaţa concurenţială.
„Preţurile sunt în creştere, atât pe pieţele angro, cât şi pe cele cu amănuntul. Pentru cei patru mari furnizori de ultimă instanţă, de la 1 iulie, va fi o creştere între 3 şi 13%, vorbim strict de preţul energiei”, a precizat oficialul ANRE.
Consumatorii de energie îşi pot schimba oricând contractele sau furnizorii, iar creşterea de preţuri de acum este legată de conjunctura internaţională a pieţei, fără legătură cu liberalizarea, a spus, la rândul său, Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), într-o conferinţă de presă susţinută marţi.
„1 iulie este un moment important, pentru că se termină o abordare în care furnizorii din propria iniţiativă şi la sugestia autorităţilor au decis să ofere discount consumatorilor care nu optaseră pentru schimbarea furnizorului sau tipului de contract. Însă 1 iulie nu este sfârşitul lumii. Oamenii îşi pot schimba oricând contractele la energie şi furnizorii şi cel mai important este să ştie că nu rămâne nimeni fără energie, va fi continuitate în alimentare”, a precizat Lungu.