Una dintre cele mai importante modificări legislative propuse, la finalul anului 2024, este renunțarea la încuviințarea executării silite de către instanță, în cazul hotărârilor judecătorești definitive.
Această schimbare promite să eficientizeze procesul de executare silită și să reducă durata proceselor civile. Implicațiile practice sunt semnificative, iar serviciile unui avocat specializat în executări silite sunt esențiale în această procedură pentru asistență juridică și reprezentare în conformitate cu noile reglementări în materie de executare silită, potrivit unui comunicat transmis redacției de Societatea Română de Avocatură Pavel Mărgărit și Asociații.
„Spre exemplu, dacă sunteți creditor, un avocat pentru executări silite vă poate asigura asistența juridică de specialitate în procedura executării silite simplificată, ce reduce timpul necesar pentru recuperări creanțe. Pe de altă parte, pentru debitori, un avocat contestație executare silită poate analiza dacă există posibilități de a contesta titlul executoriu sau pentru a solicita anularea încheierii de încuviințare a executării silite”, se arată în comunicat.
„Modificarea legislativă propusă în acest proiect se concentrează pe simplificarea procedurii de încuviințare a executării silite pentru hotărârile judecătorești executorii potrivit legii, prin transferarea acestei competențe de la instanțe către executorii judecătorești. Astfel, în cazul în care titlul executoriu este o hotărâre judecătorească definitivă, executorul judecătoresc va putea încuviința executarea silită direct, fără a mai solicita aprobarea instanței. Eliminarea intervenției instanței pentru hotărârile judecătorești titlul executoriu nu reduce complexitatea documentației necesare pentru procedura executării silite. De aceea, este important să fiți asistat și reprezentat juridic de către un avocat specializat în executări silite care poate pregăti cererea de executare silită în conformitate cu prevederile actualizate ale Codului de procedură civilă și care se va asigura că toate actele și documentele anexate sunt corecte și complete, reducând riscul de respingere a cererii din partea executorului judecătoresc”, potrivitcomunicatului.
Un alt aspect esențial este reprezentarea în fața executorului judecătoresc. Chiar dacă instanța nu mai este implicată în încuviințarea executării silite pentru hotărârile judecătorești definitive, executorul trebuie să respecte anumite proceduri stricte. Un avocat specializat în executări silite experimentat poate interveni pentru a clarifica eventualele nelămuriri sau pentru a soluționa orice obiecții ale executorului, asigurând astfel respectarea drepturilor clientului.
Ce este executarea silită și care sunt titlurile executorii?
Executarea silită este procedura juridică prin care creditorul poate solicita prin cererea de executare silită unui debitor să-și onoreze obligațiile asumate printr-un titlu executoriu. Printre cele mai comune titluri executorii se numără hotărârile judecătorești definitive, contractele de împrumut autentificate la notar, contractele de ipotecă și alte acte notariale care stipulează obligații de plată sau de predare a unui bun.
Un avocat pentru executări silite poate oferi consultanță pentru a formula cererea de executare silită, pentru identificarea corectă a unui titlu executoriu și pentru demararea procedurii de executare silită conform legislației în vigoare.
De exemplu, contractele de împrumut autentificat la notar sunt titluri executorii care permit creditorilor inițierea rapidă a procedurii prin cererea de executare silită în caz de neplată a datoriilor, fără a necesita hotărâri judecătorești suplimentare. Aceste documente asigură o procedură simplificată de recuperare creanțe și oferă siguranță juridică pentru părți.
„Apelarea la serviciile unui avocat executări, avocat contestație executare silită și ale unui avocat civil este esențială pentru a vă asigura că urmați toți pașii impuși de lege în procedura executării silite, atât pentru un creditor, cât și pentru debitor”, a declarat avocatul coordonator Radu Pavel, al Societății Românești de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații.