Guvernul Orban va prelungi cu 6 luni, până la 30 iunie 2021, măsurile de sprijin acordate pentru companii şi angajaţi, pe fondul pandemiei de coronavirus.

În acest sens, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a pus pe masa Guvernului un proiect de OUG.

„În ceea ce priveşte măsurile de sprijin pentru companiile şi angajaţii afectaţi de efectele pandemiei, a fost propus un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea aplicării unor măsuri în acest domeniu, o ordonanţă de urgenţă iniţiată de Ministerul Muncii, care priveşte aplicarea măsurilor de sprijin pentru companiile şi angajaţii afectaţi de pandemie, cu şase luni, până la 30 iunie 2021. Vorbim atât de indemnizaţia de şomaj tehnic, cât şi de aplicarea programului flexibil de muncă. Practic, prin această ordonanţă de urgenţă, măsurile de sprijin adoptate de guvern în perioada stării de alertă pot fi prelungite până la 30 iunie 2021 pentru domeniile unde există în continuare restricţii privind desfăşurarea activităţilor sau pentru companiile care solicită program flexibil de muncă pentru angajaţi, ca urmare a evoluţiei economice”, a precizat Dancă, vineri, într-un briefing de presă.

„Tot de la Ministerul Muncii a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă în primă lectură pentru introducerea semnăturii electronice în contractele de muncă – este încă un pas în digitalizarea relaţiilor dintre instituţiile statului şi cetăţeni, aşa cum au fost numeroase astfel de măsuri în acest an, care au accelerat procesul de digitalizare a României, pe de o parte ca urmare a restricţiilor impuse de pandemia COVID, pe de altă parte pentru a duce relaţia dintre instituţiile statului şi cetăţean acolo unde trebuia să fie de foarte mult timp în domeniul online, digital, astfel încât interacţiunea cetăţeanului cu instituţiile publice ale statului să fie mult mai uşoară şi cât mai redusă”, a adăugat el.

De asemenea, Executivul a adoptat un memorandum pentru evitarea dezangajării fondurilor europene de ajutorare a persoanelor dezavantajate. „Este vorba, practic, de alocarea unei sume de 40 de milioane de lei pentru acordarea tichetelor de masă pentru persoanele în vârstă de peste 75 de ani cu venit minim sau cu venituri mai mici decât pensia socială minimă, pentru o perioadă de patru luni, în sumă de 180 de lei pe lună, numărul beneficiarilor acestei măsuri este de aproximativ 290.000”, a arătat Dancă.

„Tot la capitolul fonduri europene alocate pentru intervenţia în situaţiile de criză, a fost aprobat memorandumul pentru redeschiderea apelului în ceea ce priveşte acordarea stimulentului de risc pentru personalul din sănătate implicat în tratamentul pacienţilor cu COVID-19”, a mai spus șeful Cancelariei prim-ministrului.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version