După ce a beștelit băncile și le-a impus “taxă pe lăcomie”, ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, apelează la ele pentru a putea vinde populației, prin intermediul acestora, titluri de stat.
În perioada 04 – 22 februarie MFP derulează trei emisiuni de titluri de stat pentru populaţie cu maturităţi de 2, 3 şi 5 ani şi cu dobânzi anuale de 4%, 4,5% şi 5%.
Ministerul Finanţelor anunță că va continua în acest an emisiunile de titluri pentru populație cu o frecvență regulată, cel puțin de două ori pe trimestru. În anul 2018 au fost lansate 3 emisiuni de titluri de stat pentru populație, cu maturități de 2, 3 și 5 ani, cu o valoare cumulată de 2,07 mld. lei.
Acum, ministrul Teodorovici a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ, prin care anunță că va încheia contracte cu băncile pentru a derula emisiuni de titluri de stat pentru populație, iar comisionul va fi de 0,1% pentru efectuarea operaţiunilor legate de activitatea de vânzare a titlurilor de stat pentru populaţie, aplicat la valoarea de închidere a fiecărei emisiuni.
De asemenea, va mai plăti 0,1% pentru plățile serviciului datoriei aferent acestor titluri, inclusiv pentru operațiunile de răscumpărare anticipată, aplicat la valoarea operaţiunilor efectuate către deţinătorii de titluri de stat.
Astfel, emisiunile din cadrul programului Tezaur ar urma să aibă trei canale de distribuție, respectiv unităţile operative ale Trezoreriei Statului, subunităţile poştale din reţeaua Companiei Naţionale Poşta Română – S.A. şi instituţiile de credit.
Formatul standard al contractului de derulare a emisiunilor va fi aprobat prin ordin al ministrului finanțelor publice şi va include prevederi ce vor detalia raporturile contractuale dintre MFP și instituțiile de credit.
Băncile vor avea obligația ca, pe perioada subscrierii unei emisiuni, să vireze sumele rezultate din vânzarea titlurilor de stat în contul MFP în termen de cel mult o zi lucrătoare de la data încasării sumelor aferente subscrierii, urmând ca eventualele sume virate eronat, peste nivelul sumelor datorate, se restituie la solicitarea fiecărei instituții de credit adresată MFP.
Obligaţiile statului reprezentând datorie publică guvernamentală aferentă emisiunilor de titluri de stat pentru populaţie se consideră rambursate la momentul transferului sumelor aferente plăţilor de dobândă, a valorii nominale și a bonusului de dobândă, după caz, în contul institutiilor de credit.
“În vederea rambursării sumelor subscrise de către investitori cu încălcarea prevederilor stabilite prin prospectul de emisiune, spre exemplu, subscrierea peste plafonul maxim stabilit prin prospectul de emisiune şi înregistrate ca titluri de stat destinate finanţării deficitului bugetar şi refinanţării datoriei publice, Ministerul Finanțelor Publice asigură sumele necesare prin contractarea de împrumuturi din disponibilitățile contului curent general al Trezoreriei Statului.Rambursarea sumelor subscrise peste plafonul de emisiune se efectuează utilizând mecanismul de răscumpărare anticipată”, se mai arată în proiect.