Atât premierul Dăncilă, cât și ministrul Finanțelor, care dădeau asigurări la începutul anului că nu vor majora nicio taxă în timpul mandatului lor, își încalcă cuvântul.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat luni seară adoptatea, până la finalul acestui an, a unei Ordonanțe de urgență privind introducerea unei noi taxe -“taxa pe lăcomie” pentru bănci, menită să-i protejeze pe români – și modificări fiscale în 2019.
Amintim că Viorica Dăncilă a declarat la începutul anului: “Cât timp voi fi prim-ministru, nu voi introduce nicio taxă nouă în România. Scopul meu este acela de a uşura şi de a simplifica viaţa economică, nu de a o complica”.
La rândul său, ministrul finanțelor, spunea: ” În mandatul meu de ministru nu o să adaug taxe noi, nu o să cresc cuantumul lor, dimpotrivă, obligația mea e să fim în sens invers”.
Acum, lucrurile stau altfel.
Consiliul IMM: Anul acesta au fost 139 de modificări ale Codului Fiscal şi 236 de noi prevederi fiscale
Ministrul Teodorovici a prezentat o întreagă listă de modificări pentru anul 2019, în frunte cu „taxa pe lăcomie”, ce se va aplica la nivelul ROBOR, astfel:
- la un nivel al ratei de 1,5%, taxa va fi zero
- la 1,51% – 1,7%, taxa va fi de 0,2%
- la 1,71 – 2,5%, lva fi de 0,4%,
- la 2,51% – 3%, va fi de 0,6%
- la 3,01% – 3,5%, va fi de 0,9%
- mai departe, la fiecare creștere de 0,5 puncte procentuale, taxa va crește cu 0,3%.
Teodorovici estimează un impact bugetar de 3,6 miliarde de lei dacă se depășeste pragul de 1,5%.
„În funcție de lăcomia băncilor, vom vedea și care este impactul acestei măsuri”, a spus el.
Taxe majorate la energie
Însă și alte măsuri sunt cuprinse în acest proiect de OUG, printre care majorarea taxelor pentru firmele din energie şi telecom. „În energie şi telecomunicaţii, se majorează taxele ANCOM şi ANRE la 3%”, a precizat Teodorovici.
Este vorba despre 3% din cifra de afaceri realizată de firmele din domeniul energiei electrice şi termice, precum şi de firmele din telecomunicaţii. Consecința va fi majorarea facturilor către populație.
În plus, Executivul va impune un nivel minim pentru licitaţiile 3G, 4G şi 5G, începând de anul viitor, care este corelat şi cu numărul de ani pentru care se solicită acea licenţă. Aceste taxe minime vor varia între 2% şi 4% din cifra de afaceri din anul precedent prelungirii, care va fi înmulţită cu numărul de ani pentru care se acordă licenţa.
Prețul gazelor, plafonat
În schimb, preţul la gaze va fi plafonat la 68 de lei pe megawatt/oră, de la 1 ianuarie 2019 până în februarie 2022, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali, indiferent de vânzător.
„Necesitatea adoptării unei astfel de măsuri a rezultat din comportamentul incorect aplicat de producători, care vând gazul natural extras la un preţ de trei ori mai mare faţă de preţul de producţie. Unul dintre efectele măsurii este de majora potenţialul de creştere a economiei în ansamblul său”, a explicat ministrul Finanțelor.
Fondul pentru Dezoltare și Investiții va da împrumuturi primăriilor
Sursa de finanțare a Fondului o reprezinta imprumuturile în lei, acordate din disponibilitatile contului curent general al trezoreriei statului.
De asemenea, pensia socială minimă garantată se menține la 640 lei până la 1 septembrie 2019, când se majorează cu 10%, la 704 lei.
De asemenea, în cazul bugetarilor nu va mai fi plătită munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.
- deducerea unui cuantum din contribuţiile plătite, dar nu mai mult de 1%, cu condiţia ca această deducere să fie făcută înainte de convertirea contribuţiilor în unităţi de fond, din care 0,5 puncte procentuale din suma totala ce face obiectul operațiunii financiare efectuată pentru fiecare fond de pensii administrat privat să fie virată la Casa Națională de Pensii Publice;
- deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună, astfel: 0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflaţiei; 0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflaţiei; 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflaţiei, 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei.”
Iată declarațiile complete ale lui Teodorovici:
“În primul rând sunt o serie de instrumente financiare, utile pentru a mediului de viață în zonele sărace.
Primul dintre dintre instrumente este Fondul de Dezvoltare și Investiții: un fond de aprox. 10 mld euro, mecanism care stabilește două zone prioritare – infrastructură, sănătate, școli, grădinițe în comunități locale, canalizare, deșeuri. (Sursa de finanțare – împrumuturile în lei).
Nicio autoritate locală nu poate avea mai mult de două componente în același timp. Acest instrument se aplică și universităților, care își pot face investițiile. Nimeni nu mai poate invoca lipsă de finanțare în sănătate
Un alt instrument este cel legat de finanțarea contractelor de parteneriat public-privat (PPP). Din acest fond se vor face finanțările către instituțiile publice care intră în aceste proiecte.
Un alt instrument este cel referitor la stațiunile balneare. Alocarea bugetară va fi de aprox 310 milioane de lei.
Un alt program important este programul growth.
Un alt subiect ar fi cel legat de ce s-a discutat, referitor la asigurarea pensiilor și salariilor. La partea de pensii, prevederile din OUG: de la 1 septembrie punctul de pensie se majorează cu 15%, suma va fi 1.265 lei.
Va continua acordarea de voucere de vacanță (pentru bugetari – n.r.), la un nivel de 1.450 de lei.
Pentru sectorul de educație, salariul în 2020 salariul va crește de la 1 septembrie 2020 cu ce era în legea salarizării pentru 2022.
Sunt și câteva măsuri menite să intensifice acea zonă de disciplină financiară. Am spus că MPF trebuie să aibă un rol activ. Pentru prima oară în administrația din România, ministrul de Finanțe poate aproba limite lunare pentru creditele de angajament, poate să modifice limitele în cazuri deosebite.
O discuție am văzut vizavi de companiile de stat, că Guvernul ia an de an partea de resurse financiare din care pot investi. Schimbăm abordarea.
Nu se măresc taxele pe viciu. Aceste taxe care sunt azi aplicate se vor intra la bugetul de stat care alocă la sănătate, cultură.
Stabilirea unui plafon la gaze naturale. Din păcate comportamentul unor companii arată un dispreț față de ce înseamnă economia din România. Asa că se propune o limitare de 68 de lei megawatt/oră pentru trei ani de zile
O să regăsiți și o prevedere legată de majorarea accizelor la tutun. E o recalculare potrivit directivei existente.
Pilonul II: aici s-a vorbit despre situații care ar trebui să fie subiecte de schimbare: se poate investi de fondurile de pensii în parteneriat public privat. Comisionul de administrare va scădea la 1%.
Al doilea comision de 0.005% se modifică în fucție de perrformanța
Un alt aspect important, o persoană se poate retrage, dar nu mai devreme de 5 ani. Activele respective se transferă cu un comision de retragere de 2%.
Se majorează taxele aferente ANRE și ANCOM la 3%
Un alt element foarte important e legat de zona bancară. Nu ne sfiim dacă numim această taxă taxă pe lăcomie. E o propunere care să protejeze românul. În România expunerea pe tituri de stat e a doua cea mai mare din Europa. Pe de altă parte, profitul e atractiv.
Ambii parteneri trebuie să câștige. Firmele care din păcate plătesc costuri mult mai mari decât în alte state invocându-se riscul de țară. Persoana fizică, știm diferente mari între depozite și împrumuturi.
Măsura spune că taxa pe activele instituțiile bancare care se va aplica în situațiile în care ROBOR la 3v și 6 luni depășesc o valoare. Nu se aplică până la 1,5%.
E o ordonanță cu foarte multe prevederi. Toate acestea, colegii mei miniștri care le-au propus vor ieși să se le prezinte.