Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 2,8% previzionat în primăvară, la doar 1,9%, potrivit celui mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat marţi.

Conform noilor prognoze ale FMI, după o creştere de 2,1% anul trecut (faţă de avansul estimat la 3,8% în toamnă), avansul economiei româneşti va încetini, urmând să accelereze până la 3,3% în 2025.

De asemenea, instituţia financiară internaţională se aşteaptă la o continuare a agravării deficitului de cont curent anul acesta, până la 7,5% din PIB (de la 7,1% pestimat în aprilie) și o reducere la 7% din PIB, în 2025, faţă de o scădere până la 6,8% cât estima în primăvară. Potrivit prognozelor FMI, deficitului de cont curent al României va rămâne la un nivel ridicat inclusiv în 2029, când se va situa la 5,9% din PIB.

În ceea ce priveşte inflaţia, FMI prognozează că România va înregistra în acest an o creştere medie anuală a preţurilor de 5,3%, urmată de una de 3,6% în 2025, după un avans al preţurilor de 10,4% în 2023. Comparativ, în aprilie, FMI estima o creştere medie anuală a inflaţiei de 6% în 2024 şi una de 4% în 2025.

Despre rata şomajului, FMI spune că va rămâne stabilă, la 5,6% în 2024, urmând a se reduce uşor la 5,4% în 2025.

La nivel global, Fondul Monetar Internaţional şi-a menţinut, marţi, nemodificate estimările privind creşterea economiei mondiale în 2024, la 3,2%, dar şi-a redus prognozele pentru 2025, la 3,2%, din cauza unei încetiniri aşteptate pentru principalele state emergente.

„Riscurile s-au intensificat şi unele sunt mai importante”, a avertizat economistul şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, potrivit căruia „tensiunile geopolitice şi fragmentarea economiei, ar putea antrena o creştere a preţurilor, în special la energie”.

Previziunile au fost publicate cu prilejul reuniunilor anuale ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Băncii Mondiale (BM), ce se desfăşoară săptămâna aceasta la Washington.

La Bucureşti, în luna septembrie, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere la 2,8%, de la 3,4% anterior, proiecţia de creştere economică pentru anul acesta, Produsul Intern Brut urmează săfie de aproape 1.769 miliarde de lei.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version