UPDATE: HG 900 a fost publicată, joi seară, în Monitorul Oficial nr. 877. (Vezi document la finalul articolului)
Guvernul a aprobat, în ședința de joi, majorarea cu 10% a salariului minim brut garantat în plată, începând cu data de 1 octombrie. În schimb, premierul Marcel Ciolacu s-a răzgândit și a retras de pe ordinea de zi proiectul Ordonanţei de urgență ce prevedea creșterea de la 4.000 de lei la 4.500 de lei a salariului minim în construcţii și eliminarea excepţiei de la plata CASS. .
Salariul minim va crește de la 3.000 de lei la 3.300 de lei/lună. „Este o creştere de 10% de care vor beneficia 1.867.000 de salariaţi. Măsura va avea impact asupra mai multor sectoare de activitate, îndeosebi în domeniile transporturi, comerţ şi IMM-uri”, a precizat, la finalul ședinței Guvernului, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
Salariul minim va crește de la 3.000 de lei la 3.300 de lei/lună. „Este o creştere de care vor beneficia 1.867.000 de salariaţi, iar măsura va avea impact asupra mai multor sectoare de activitate, îndeosebi în domeniile transporturi, comerţ şi IMM-uri. (…) Calculele Ministerului Muncii arată că, net, asta înseamnă o plată de salariu minim net 2.079 lei, o creştere cu 181 lei faţă de prezent. (…) Sunt datele actuale care vin de la Ministerul Muncii, iniţiatorul acestui proiect de act normativ”, a precizat, la finalul ședinței, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
În prezent, angajații primesc „în mână” 1.898 de lei din salariul minim de 3.000 de lei.
În ceea ce privește renunțarea la proiectul de eliminare a excepţiilor de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru salariul minim din construcţii, precum și salariul din agricultură şi industria alimentară, premierul Marcel Ciolacu a declarat, la începutul ședinței Guvernului, că acestea rămân ca până în prezent, cel puțin deocamdată.
Concret, autorii proiectului au constatat că, după achitarea CASS, aceste categorii de angajați ar primi mai puțini bani decât în prezent. În construcții, salariul minim brut ar urca la 4.500 lei, dar angajații vor lua „în mână” 3.094 lei, adică mai puțin cu 56 lei, față de 3.150 lei, cât primesc în prezent. În agricultură și industria alimentară, salariul minim brut ar urca la 3.300 lei, dar angajații ar primi 2.269 lei, de la 2.362 lei în prezent, adică ar lua mai puțin cu 93 de lei.
„Calculele prezentate în această dimineaţă de Ministerul Finanţelor arată că în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toţi angajaţii, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaţilor din construcţii, agricultură şi industrie alimentară ar fi putut scădea. Cu toţii, şi mai ales şi eu, am promis că nu se va întâmpla acest lucru şi nu sunt de acord cu acest lucru. Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă. Drept urmare, am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanţă care vizează aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul. Până atunci toate salariile din construcţie, agricultură şi industria alimentară vor rămâne la fel. Cu alte cuvinte, vor rămâne neafectate, deoarece au încă scutirea la CASS”, a precizat premierul.