Guvernul Ciucă a aprobat miercuri, printr-o hotărâre, înfiinţarea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare (BID) – despre care ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat la începutul ședinței Executivului că era programată încă din anul 2015 (când premier a fost liderul de atunci al PSD, Victor Ponta).

Premierul Ciucă a spus că „este o bancă cu capital de stat”și „va fi destinată sprijinirii mediului de afaceri”, fiind de asemenea „un obiectiv pe care l-am asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi programul de guvernare 2021-2024″.

Ministrul Câciu a precizat că banca va viza proiectele mari şi pe cele care au ca destinaţie economia de producţie: „Este un obiectiv pe care România şi l-a, cumva, programat, începând cu 2015, dar din păcate nu l-a realizat. Mai facem astăzi un pas important. Următorul pas va fi realizarea actului constitutiv şi numirea managementului acestei companii, acestei bănci. Important este să avem instrumente diversificate de finanţare, care să vină până la urmă pe o piaţă de capital şi financiară care trebuie să se îndrepte cu mai multă prioritate către economie, prin creşterea intermedierii financiare”.

BID va fi condusă de un consiliu de supraveghere format din şapte persoane şi un consiliu director alcătuit din trei persoane – toate alese „pe criterii de performanţă”.

„Cei care vor face parte pentru primii doi ani din acest consiliu care va participa la operaţionalizarea băncii vor primi o sumă fixă şi o primă de succes. Practic, suma aceasta fixă nu va fi nivelul sistemului bancar, ci va fi una modică. Dar vor fi indicatori de performanţă, cu criterii, pe etape de îndeplinit, astfel încât cei care vor fi numiţi în acest consiliu să ştie că de fiecare dată vor fi monitorizaţi, astfel încât să avem banca operaţională în decurs de un an – un an şi jumătat. Apariţia unui nou actor în sistemul financiar este foarte importantă, deoarece necesarul de finanţare la nivel economic este din ce în ce mai mare”, a mai spus Adrian Câciu.

Precizările Executivului:

„Înființarea acestei bănci este un obiectiv prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență și în Programul de Guvernare 2021-2024. BID va fi o instituție deținută integral de statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, cu rol de instituție de dezvoltare care va deservi întreprinderile românești și alte entități aparținând sectorului public și privat din România, în scopul susținerii finanțării de proiecte care contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării, creșterii competitivității, inovării și creșterii economice, precum și creșterii absorbției fondurilor europene.

Banca are ca scop sprijinirea antreprenorialului, dezvoltarea socio-economică și regional în România prin promovarea investițiilor și facilitarea accesului la finanțare pentru beneficiarii eligibili în acele sectoare în care au fost identificate disfuncționalități ale pieței financiare și decalaje de finanțare, în scopul atenuării și reducerii lor prin desfășurarea de activități de dezvoltare, în conformitate cu legislația UE. Obiectivele strategice ale băncii sunt facilitarea accesului la finanțare pentru întreprinderi mici și mijlocii, asigurarea accesului la finanțare pentru proiecte de infrastructură viabile și atragerea capitalului privat în investiții.
BID va utiliza o gamă largă de produse financiare: garanții individuale și garanții de portofoliu, împrumuturi pentru finanțarea capitalului de lucru și a proiectelor de investiții, împrumuturi pentru eficiența energetică.

BID își va începe activitatea după emiterea unei decizii de autorizare din partea Comisiei Europene în materie de ajutor de stat și după emiterea autorizației de funcționare din partea Băncii Naționale a României. Banca va prelua de la Banca de Import-Export a României Eximbank atribuțiile fondului de investiții al Inițiativei celor Trei Mări”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version