UPDATE: Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a declarat, la finalul şedinţei Guvernului:
“Au fost făcute azi, prin ordonanţă de urgenţă, câteva completări la Ordonanţa 30, ca urmare a sesizărilor primite din partea unor categorii sociale şi profesionale. Astfel, au fost incluse în categoria persoanelor care pot beneficia de indemnizaţia de şomaj tehnic cei care desfăşoară şi au activităţi în relaţia cu organizaţiile cooperatiste meşteşugăreşti. De asemenea, cei care desfăşoară şi au relaţii contractuale cu structurile sportive şi avocaţii, cei care au realizat în ultima lună un venit de până la un salariu mediu brut pe economie şi care nu depăşeşte nivelul acesta pe anul 2019, respectiv cei care în această perioadă au o restrângere a activităţii la nivelul amintit pot beneficia de această indemnizaţie de şomaj tehnic. În acest act normativ au fost adăugate noi prevederi conform cărora indemnizaţiile sunt exceptate de la executare silită prin poprire, pe perioada stării de urgenţă şi 60 de zile după încetarea stării de urgenţă”.
Guvernul Orban a modificat, în ședința de miercuri, Ordonanța de urgență (OUG) nr. 30/2020 privind şomajul tehnic pentru angajații din mediul privat, astfel încât vor primi dreptul această indemnizaţie şi altor categorii de profesionişti.
„Avocaţii pot beneficia de acordarea indemnizaţiei prevăzute de articolul XV din OUG 30/2020″, precum și “persoanele fizice titulare ale atestatului de impresar artistic, cuprinse în Registrul artelor spectacolului administrat de Ministerul Culturii, care obţin venituri exclusiv din această activitate”, potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ.
De asemenea, “persoanele care realizează venituri din mai multe activităţi şi pentru care sunt aplicabile mai multe măsuri de protecţie socială pot beneficia de una singură, cea mai avantajoasă, în baza opţiunii exprimate la solicitare”, se mai precizează în nota de fundamentare.
Conform documentului, „se prelungeşte termenul de depunere a solicitărilor pentru indemnizaţiile prevăzute de art. XV, astfel încât acestea să poată fi prelucrate pe măsură ce se transmit cererile de acordare a indemnizaţiilor, cu 5 zile lucrătoare pentru categoriile deja reglementate şi se stabileşte la 10 zile lucrătoare pentru categoriile nou introduse prin prezentul proiect de act normativ”.
Totodată, pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului mai figurează un proiect de ordonanţă de urgenţă (OUG) de modificare şi completare a OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.
Proiectul prevede, printre altele, modificarea termenului de decădere în interiorul căruia se poate solicita plata indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, acordate în contextul pandemiei de COVID-19, de la 90 de zile la 180 de zile de la data încetării perioadei stării de urgenţă.