Beneficiarii programului „Casa Verde” au pierdut 12 milioane de euro, în cele două luni în care programul a fost blocat, avertizează Kilowat, una dintre principalele companii de instalare și consultanță în domeniul fotovoltaicelor. Astfel, consumatorii au fost afectați de faptul că nu au putut să-și instaleze din timp panouri solare, pentru a scăpa de grija facturilor la energie electrică în această iarnă.
Amintim că ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat deblocarea Programul Casa Verde Fotovoltaice, „așteptat de peste 90.000 de familii: începând cu data de 22 noiembrie, ora 10:00, instalatorii de panouri fotovoltaice se pot înscrie în cadrul noii sesiuni, atât cei care nu s-au înscris inițial, dar și cei care au fost respinşi”.
Precizările Kilowat:
Potrivit calculelor Kilowat, cei 87.000 de beneficiari ai programului Casa Verde pierd lunar 6 milioane de euro până când vor fi instalate panourile fotovoltaice, care să-i scape de facturile la curent electric. Compania Kilowat a atenționat opinia publică cu privire la pierderile survenite în urma blocării programului Casa Verde, obținută de un instalator din piață prin acționarea în instanță, și a susținut public deblocarea cât mai rapidă a programului, oferind autorităților tot suportul necesar.
„Din cauza blocării acestui program și a întârzierii instalării panourilor fotovoltaice românii pierd 6 milioane de euro în fiecare lună. Iar beneficiarii vor continua să plătească această sumă lunar, atâta timp cât încă nu au instalate panouri fotovoltaice care să asigure energia necesară în gospodării. Românii își doresc să scape de această povară financiară, să nu mai aibă grija facturilor la energie electrică și, deci, să beneficieze de avantajele sistemelor fotovoltaice cât mai repede, mai ales că au fost afectați și dezamăgiți de suspendarea acestui program”, declară Albert Soare, fondator Kilowat.
Pentru a analiza impactul financiar al blocării programului Casa Verde, compania Kilowat a luat în calcul numărul de beneficiari (87.000) raportat la o producție medie lunară de 500 Kw a unui sistem de 5 Kw și la prețul mediu al kilowatului pentru consumatori casnici (0,7 lei), ceea ce duce la o pierdere de 6,08 milioane euro lunar.
Blocarea programului Casa Verde are impact negativ și asupra afacerilor din piață, cu pierderi semnificative, blocarea de bani în stocurile de panouri fotovoltaice pentru beneficiari și cheltuieli suplimentare neprevăzute pentru compensarea pierderilor.
Totodată, compania Kilowat a făcut demersuri către autoritățile publice pentru deblocarea programului Casa Verde, având în vedere că beneficiarii așteptau instalarea cât mai repede a panourilor solare.
În rândul românilor, fie că sunt beneficiari sau nu ai programului Casa Verde, există un interes tot mai mare pentru scăparea de facturile la energie electrică, mai ales că amortizarea investiției în panouri solare poate fi recuperată în 2-4 ani.
Suspendarea programului Casa Verde Fotovoltaice, în timp ce era în desfăşurare, are un efect negativ asupra business-urilor din domeniu și întregii piețe, dar în mod special asupra beneficiarilor finali, românii fiind “total dezamăgiți” de blocarea programului și „neîncrezători” în reluarea acestuia.
Românii sperau să instaleze panouri fotovoltaice în această iarnă și să scape astfel de grija facturilor la energie electrică, însă, în schimb, s-a instalat o temere foarte mare privind o eventuală reluare a procedurii de înscriere a instalatorilor în programul Casa Verde, aspect ce ar amâna și mai mult întreg procesul.
Despre Kilowat
Fondată de proprietarii companiei SanoVita, Kilowat este una dintre cele mai mari companii de soluții de energie regenerabilă din România. Cu o echipă de specialiști în consultanță și în instalarea sistemelor solare, compania oferă soluții complete de la vânzarea de sisteme fotovoltaice la instalarea panourilor solare, structură pentru sol, pompe de căldură și consultanță și mentenanță post-instalare ale sistemelor fotovoltaice. Până în prezent, Kilowat a montat aproximativ 1.000 de sisteme fotovoltaice, pentru 700 de beneficiari în întreaga țară, din care 30% prin programul Casa Verde. Compania are atestare de tip ANRE pentru lucru pe joasă și medie tensiune, dar și autorizație de instalator pentru gama Huawei, Fronius, DeYe, Growatt etc și colaborează cu furnizori autorizați de suporți metalici (K2 Germania, AeroCompact, Grup Simex). Compania activează și pe piețele din Germania și Spania.
Kilowat oferă asistență pentru monitorizarea online a sistemului fotovoltaic, urmărind și optimizând sistemul prin update-uri și parametrizare adaptată, fiind ajustate setările tehnice pentru o eficiență maximă, având și o linie de call-center destinată asistenței post vânzare.