Reprezentanții permanenți au aprobat joi poziția Consiliului Uniunii Europene cu privire la o propunere a Comisiei de a reuni într-un singur program cele 14 instrumente financiare diferite disponibile în prezent pentru sprijinirea investițiilor în UE.
Acest acord nu include aspectele bugetare și nici pe cele orizontale, acestea fiind discutate în prezent în cadrul negocierilor privind următorul cadru financiar multianual (CFM) al UE pentru perioada 2021-2027. Pentru președinție, poziția convenită astăzi va constitui baza pentru negocierile sale cu Parlamentul European, prevăzute să înceapă cât mai curând posibil. Consiliul își continuă eforturile constructive pentru amplasarea secretariatului Comitetului pentru investiții.
“Europa are nevoie de mai multe investiții în sprijinul creșterii economice și al creării de locuri de muncă. Programul InvestEU va juca un rol semnificativ prin contribuția sa la finanțarea proiectelor de infrastructură ambițioase și de anvergură. Trebuie să ne asigurăm că un număr cât mai mare posibil de sectoare și de regiuni din Europa pot beneficia de acest program”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul român al Finanțelor.
Obiectivul InvestEU este de a încuraja participarea investitorilor publici și privați la operațiuni de finanțare și de investiții prin acordarea de garanții de la bugetul UE, pentru abordarea disfuncționalităților pieței și a situațiilor de investiții suboptime. Potrivit poziției Consiliului, această garanție a UE este împărțită pentru a acoperi următoarele cinci componente de politică:
- infrastructura durabilă;
- cercetarea, inovarea și digitalizarea;
- IMM-urile;
- investițiile și competențele sociale.
Programul InvestEU se bazează pe succesul Fondului european pentru investiții strategice (FEIS), care a fost lansat în iulie 2015 cu scopul de a stimula investițiile și a stimula creșterea economică și ocuparea forței de muncă în UE, într-un moment în care Europa era încă în proces de redresare în urma crizei financiare și economice.
Principalul partener va fi Grupul Băncii Europene de Investiții (BEI), care a implementat și a gestionat FEIS. În plus, băncile naționale de promovare și instituțiile financiare internaționale care își desfășoară activitatea în Europa vor avea acces direct la garanția UE.
Textul Consiliului prevede, de asemenea, posibilitatea statelor membre de a canaliza o parte din fondurile alocate politicii de coeziune către Fondul InvestEU, fonduri care se adaugă astfel la provizionarea garanției UE.
În ceea ce privește mecanismele de guvernanță, Consiliul a convenit asupra unei structuri diferite pentru programul InvestEU comparativ cu FEIS. Deși reflectă în continuare rolul central și expertiza BEI, aceasta ține seama și de faptul că noul program va funcționa ca ghișeu unic pentru toate instrumentele existente și că, în afară de BEI, și alți parteneri de implementare vor avea posibilitatea de a accesa direct garanția UE. Potrivit poziției Consiliului, programul InvestEU ar trebui gestionat de:
- un comitet director, alcătuit din patru reprezentanți ai Comisiei, trei reprezentanți ai BEI și doi reprezentanți ai altor parteneri de implementare, care are sarcina să stabilească orientările strategice și operaționale pentru InvestEU;
- un consiliu consultativ alcătuit din reprezentanții partenerilor de implementare și reprezentanții statelor membre și care oferă consiliere Comisiei și comitetului director;
- pe partea de finanțare și investiții, un comitet pentru investiții compus din experți independenți și însărcinat să ofere expertiză externă în materie de evaluare a investițiilor cu privire la proiecte.
Etapele următoare
Parlamentul European și-a adoptat poziția cu privire la InvestEU la 16 ianuarie 2019. Pe baza acestui mandat de negociere parțial, președinția va începe negocierile cu Parlamentul European cât mai curând posibil.