Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 50/2020 privind prima rectificare a bugetului de stat din acest an, precum și OUG nr. 51/2020 de rectificare a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.
Șeful statului a acceptat amendamentele PSD de suplimentare cu 850 milioane de lei a sumelor care vor fi trimise către Consiliile judeţene.
“Se majorează sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru bugetele locale cu suma de 930.000 mii lei, potrivit anexei nr. 5 din prezenta ordonanţă de urgenţă, astfel: a) 373.639 mii lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, pentru finanţarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului şi a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap; b) 43.059 mii lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti, pentru finanţarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap şi a drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav şi indemnizaţiile lunare de la nivelul sectoarelor municipiului Bucureşti; c) 513.302 mii lei, pentru echilibrarea bugetelor locale ale judeţelor şi sectoarelor municipiului Bucureşti. Ministerul Finanţelor Publice este autorizat să introducă modificările corespunzătoare în volumul şi structura bugetului de stat pe anul 2020”, prevede legea.
Actul normativ mai prevede că vor putea creşte salariile în companiile de stat, indiferent de rezultatele acestora.
“La determinarea sumelor cu care pot fi majorate cheltuielile de natură salarială pentru anul 2020, operatorii economici care aplică prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, aprobată cu completări prin Legea nr. 47/2014 cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt condiţionaţi de îmbunătăţirea/menţinerea rezultatului brut realizat în anul 2019, prevăzută la art.48 alin. (1), lit. a)-d) din Legea bugetului de stat nr.5/2020, cu modificările ulterioare”, stipulează legea.
Diminuare cu 6 mld. lei la pensii
La bugetul asigurărilor sociale de stat se propune, în principal, diminuarea veniturilor curente ale sistemului public de pensii cu 6,042.376 miliarde lei şi majorarea cu aceeaşi sumă a subvenţiei acordate de la bugetul de stat.
Bugetul asigurărilor pentru şomaj prevede majorarea veniturilor sistemului asigurărilor pentru şomaj cu suma de 1,346.270 miliarde lei, precum şi diminuarea veniturilor curente cu 114,941 milioane lei.
Legea mai propune modificarea cheltuielilor sistemului asigurărilor pentru şomaj, în sensul majorării cu 4 miliarde de lei la titlul „Asistenţă socială” pentru plata indemnizaţiei pentru şomaj şi a celei care se acordă în conformitate cu prevederile din OUG 30/2020.
O altă modificare la capitolul bugetului asigurărilor pentru şomaj vizează majorarea cu 100 de milioane de lei la titlul “transferuri între unităţi ale administraţiei publice” pentru plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate pentru şomeri.
Totodată, se propune majorarea cheltuielilor Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, la titlul “Alte cheltuieli”, cu suma de 1,5 miliarde lei, pentru plata indemnizaţiei în conformitate cu prevederile legii 19/2020.
Legea mai prevede includerea sumei de 1,452 miliarde lei ce urmează a fi primită din fonduri europene pentru programe operaţionale finanţate din cadrul financiar 2014-2020.