Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că „este obligatoriu să înceapă un proces de resetare a statului, punând în centru accesul cetățeanului la servicii și informații publice”.

„Așadar, debirocratizare și digitalizare pe toate palierele, întrucât nu mai pot fi tolerate ineficiența și incompetența pe bani publici”, a precizat șeful statului, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni.

Iată întreaga declarație pe această temă:

„Pe de o parte, trebuie să stopăm pandemia, și aceasta ține de reușita campaniei de vaccinare care se află în plină desfășurare, și, pe de altă parte, trebuie să repornim în forță toate sectoarele economice și să începem reformele promise.

Aceste două direcții majore sunt, de fapt, profund interconectate, pentru că succesul vaccinării populației este cel care va genera, într-o foarte mare măsură, capacitatea de a relua toate activitățile economice și sociale grav afectate în aceste luni.

Viziunea noastră, a mea și a echipei guvernamentale, este de a asigura României acces semnificativ la fondurile europene și un buget centrat pe investiții, pe dezvoltarea infrastructurii și pe sprijinirea mediului de afaceri.

Cu aceste resurse, vom crea premisele unei creșteri economice reale și sustenabile pentru următorii ani, care să asigure finanțarea marilor sisteme care au nevoie de reformare, precum educația și sănătatea. De altfel, proiectul de buget pe acest an este gândit tocmai pe aceste coordonate.

În paralel, este obligatoriu să înceapă un proces de resetare a statului, punând în centru accesul cetățeanului la servicii și informații publice. Așadar, debirocratizare și digitalizare pe toate palierele, întrucât nu mai pot fi tolerate ineficiența și incompetența pe bani publici.

Am discutat toate aceste priorități și cu miniștrii noului guvern. După cum știți, am avut o serie de întâlniri săptămâna trecută și m-am bucurat să constat că avem o înțelegere și o abordare comune asupra dezvoltării României.

Le-am spus-o și în cadrul întâlnirilor noastre, și o spun și acum public: reformele nu pot să mai aștepte. 2021 este anul în care trebuie puse bazele unei sănătoase reașezări a societății românești.

Însă, pentru a putea merge înainte cu motoarele turate la maximum, este nevoie să punem capăt epidemiei de COVID-19. După un an extrem de dificil, marcat de nenumărate sacrificii, un an în care mulți oameni s-au luptat cu această boală și, din păcate, prea mulți au pierdut această luptă, iată, 2021 ne oferă motive reale de speranță”.

Îndemnat, în legătură cu „repornirea în forță” să indice două metode sau proiecte concrete, aplicabile în acest moment și în acest context pandemic şi cu o economie deficitară, Klaus Iohannis a răspuns: 

„Da, cu economia deficitară nu cred că suntem chiar așa deficitari. S-a dovedit că măsurile luate de Guvern, anul trecut, au fost cele corecte și contracția economică a fost de până în 5%, însă este evident că avem nevoie de o repornire în forță, asta însemnând să avem o campanie de vaccinare de succes, pentru ca toată lumea să poată să meargă înapoi la serviciu, ca toate firmele, și cele care au fost crunt lovite de pandemie, să-şi repornească activitatea, iar acolo unde sunt dificultăți, de exemplu în finanțare sau repornire, Guvernul să pună în practică urgent scheme de ajutor. Pe de altă parte, contăm pe sume importante din fonduri europene care probabil în cel mai scurt timp vor fi la dispoziția noastră și vor sprijini și sectorul economic și sectorul public. Sunt foarte multe lucruri în pregătire. Este bugetul național în pregătire și imediat ce revine Parlamentul din vacanță, se va dezbate și sper să se aprobe foarte rapid. Deci, un întreg complex de factori este necesar pentru a se întâmpla ceea ce am numit repornirea României, repornirea economiei, și sunt foarte hotărât să sprijin această repornire. Guvernul este proaspăt, cu energie nouă, de asemenea hotărât să facă aceste lucruri și cred că împreună vom reuși”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version