Preşedintele US Exim Bank, Reta Jo Lewis, a înmânat miercuri ministrului român al Energiei, Virgil Popescu, la Sharm El-Sheikh (Egipt), două scrisori de intenţie privind împrumuturile pe care le va da banca americană pentru construirea Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă.

Este vorba despre un credit de circa 50 milioane dolari, care va sprijini derularea Fazei a doua, de lucrări preliminare, a proiectului Unităţilor 3 şi 4 şi despre un împrumut ulterior, de 3 miliarde USD, care să sprijine Faza a treia, de construcţie efectivă a proiectului.

Evenimentul a avut loc în marja celei de-a 27-a Conferinţei ONU privind Schimbările Climatice (COP27), la care a participat preşedintele Klaus Iohannis.

„Avem nevoie de securitate energetică, dar este posibilă numai prin disponibilitate energetică şi noi, în România, avem o ambiţie şi aceasta este importantă pentru români, pentru mediul de afaceri şi pentru regiune pentru că aceasta este o nouă abordare care ne va asigura că avem suficientă energie, va demonstra că suntem independenţi energetic şi va arăta cum să atingem tranziţia verde pentru că innovarea şi energia nucleară vor face posibilă înlocuirea combustibililor fosili”, a declarat şeful statului.

Ministrul Popescu a pregătit afacerea în urmă cu o săptămână, la Washington, iar acum a bătut și el moneda pe „independenţa României în domeniul energetic”, clamată dar nereușită de toate guvernele care s-au succedat în ultimii 30 de ani pe malul Dâmboviței.

Reprezentantul special al preşedintelui SUA pentru Climă, John Kerry, a afirmat că proiectul din România va dubla capacitatea de producţie de energie de la Cernavodă şi va ajuta la reducerea emisiilor.

„Nu putem atinge neutralitate zero din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050 fără ca energia nucleară să fie parte a mixului energetic”, a transmis oficialul american.

În paralel, la București, premierul Nicolae Ciucă a declarat, la începutul ședinței de guvern:

„Astăzi, în Egipt, la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice – COP 27, în prezența președintelui României, se continuă consolidarea măsurilor noastre de asigurare a securității energetice în relația de parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii.

După ce, la Glasgow, la COP 26, a fost anunțat programul de dezvoltare a reactoarelor modulare mici, în colaborare directă, așa cum am anunțat, cu Statele Unite, proiect care a demarat, România fiind pionier în Europa în acest proiect, astăzi au fost prezentate de către Banca EXIM a Statelor Unite scrisorile de intenție în ceea ce privește finanțarea cu 50 de milioane de dolari a fazei a doua de realizare a reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, fază care va demara anul viitor și se va încheia în anul 2025, și cea de-a doua scrisoare de intenție, care prevede un împrumut de 3 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă, practic, finanțarea fazei a treia, fază care va demara în anul 2025 și se va încheia în anul 2030, fază care reprezintă realizarea fizică a celor două reactoare.

Iată, deci, măsuri de asigurare, așa cum spuneam, a securității energetice, măsuri care se înscriu în programul nostru de asigurare a energiei curate şi, în felul acesta, consolidarea și dezvoltarea surselor noastre de energie. Este un demers care a fost decis în relația pe care am desfășurat-o la nivelul Ministerului Energiei și a fost concretizat și asumat în urma ultimei activități desfășurate de către reprezentanții Ministerului Energiei, împreună cu ministrul Energiei, cu o săptămână în urmă, la Washington”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version