Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat miercuri că „dacă cursul de schimb ar fi luat-o razna, singurul impact ar fi fost inflaţia mai mare”, și a dat ca exemplu situația din Ungaria, unde „lucrurile au scăpat uşor de sub control: are loc o deteriorare masivă a forintului şi o inflaţie mult mai mare, de 26%”.
Amintim că rata anuală a inflației a fost de 16,4% în decembrie, iar ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a dat asigurări că aceasta va scădea sub 10%, până la finalul acestui an.
Dar iată declarațiile lui Mugur Isărescu:
„Deocamdată, dacă cursul de schimb ar fi luat-o razna singurul impact, cred eu, se poate discuta mult pe această temă, singurul impact ar fi fost numai în inflaţie mai mare, nu s-ar fi făcut corecţiile necesare. Nu a fost momentul cu criza din estul României, şi criză majoră, şi cu asemenea deteriorare în raportul de schimb, pentru că au explodat toate preţurile produselor energetice, nu ar fi fost momentul să facem o corecţie prin curs de schimb. Ea trebuie să fie absorbită treptat, să treacă şocul şi pe urmă să vedem în ce măsură putem să absorbim, inclusiv prin mişcarea cursului de schimb. (…)
Teoria se aplică cu mare atenţie. Adică deprecierea cursului corectează deficitul comercial şi al balanţei de plăţi în anumite situaţii. În alte situaţii creează un cerc vicios şi eu cred că am făcut bine nu am lăsat cursul să se deprecieze în această perioadă. Ne-au ajutat şi intrările de capital, este adevărat. Până la urmă soldul l-aţi văzut, ne-a crescut rezerva cu câteva miliarde bune de euro. N-am avut o deteriorare a rezervelor. De asemenea, se observă o îmbunătăţire a primei de risc a României”.