KazMunayGas și KMG International nu au fost informate oficial de existența unor investigații precum cele menționate în comunicatul de presă al DIICOT și susțin că vor folosi “toate mecanismele legale, atât la nivel local, cât și internațional, pentru a proteja investițiile realizate de la momentul achiziției”.

rompetrol-kazmunaygaz-550x330

“Astăzi, 9 mai 2016, companiilor KMG International NV (KMGI), Oilfield Exploration Business Solutions SA și Rompetrol Rafinare SA li s-a comunicat faptul că au fost citate ca părți responsabile civilmente într-un dosar în curs de anchetă la DIICOT. Aceste evoluții pot avea un impact negativ semnificativ asupra obiectivelor strategice și a planurilor de dezvoltare ale KMG în România. KMG a achiziționat un pachet de 75% din The Rompetrol Group NV în anul 2007. Privatizarea companiei Rompetrol Rafinare a avut loc în anul 2000, acordul de conversie în obligațiuni a datoriilor istorice ale companiei fiind încheiat în anul 2003. Atât KMG, cât și KMGI, nu au fost informate oficial de existența unor investigații precum cele menționate astăzi în comunicatul de presă al DIICOT (referitoare la activități din perioada 1998 – 2003) la momentul achiziției acțiunilor The Rompetrol Group NV (în 2007)”, se precizează în comunicat.

Reprezentanții KMGI speră ca, în colaborare cu autoritățile române, investigația să fie soluționată cât mai rapid și “gestionată corect din punct de vedere al comunicării, astfel încât activitățile și reputația companiei să nu fie afectate”. Totodată, ei își afirmă deschiderea de a colabora cu Guvernul și autoritățile române pe tot parcursul acestei investigații.

Aceștia informează opinia publică și partenerii companiei că activitățile rafinăriei Petromidia și ale stațiilor de carburanți Rompetrol nu vor fi afectate.

Și-au amintit de datorie

KMG International amintește că și-a asumat față de Guvernul român dezvoltarea unui fond de investiții mixt româno-kazah, cu un aport de capital de 150 de milioane de dolari și “urmărind o țintă totală a activelor de până la 1 miliard de dolari, în funcție de condițiile de piață”.

Este vorba despre Hotărârea de Guvern aprobată în ianuarie 2014, prin care Victor Ponta le-a șters kazahilor 400 de milioane de dolari din datoria de 600 de milioane preluată de aceștia de la Patriciu.

Statul român nu se va alege însă nici cu restul de 200 de milioane de dolari, deoarece, potrivit respectivei HG, banii sunt în schimbul unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, ce vor fi răscumpărate de compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.

Inițial, Ponta a procedat la fel ca premierul Adrian Năstase cu Petrom, în 2004: a aprobat un memorandum pe care l-a trimis Parlamentului, spre aprobare prin lege. Numai că președintele de atunci Traian Băsescu a sesizat CCR, care, în 21 noiembrie 2013, a declarat legea neconstituţională. CCR care nu s-a pronunţat pe prevederile înţelegerii dintre statul român şi compania kazahă, ci pe faptul că un contract comercial nu poate fi legiferat prin Parlament, ci asumat de Executiv.

La două luni după aprobarea HG de ștergere a datoriilor, denumirea Rompetrol a fost schimbată în KazMunaiGaz International NV. 

La 2 ani și două luni, KMG International anunță, astăzi, că “așteaptă din partea Guvernului român parcurgerea unor pași administrativi necesari pentru înființarea entității de proiect a fondului de investiții” arătând că “proiecte în valoare de peste 300 milioane dolari au fost deja identificate și sunt pregătite pentru a fi transferate către fond și pentru a fi dezvoltate în România”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version