Primele 50 de asociații de proprietari au mandatat Primăria Sectorului 1 București să modernizeze lifturile din blocurile reabilitate termic. Contractele au fost semnate miercuri.
Autoritatea locală va suporta integral costurile, pentru toate categoriile de lucrări.
”Este un proiect la care eu țin foarte mult, un proiect care face parte din angajamentele pe care mi le-am luat în fața cetățenilor Sectorului 1. Prin acest program vom crește și mai mult eficiența energetică a blocurilor și vom spori siguranța în exploatare a lifturilor”, a declarat primarul Dan Tudorache.
Lifturile din blocurile reabilitate termic sau cele din blocurile care vor intra în programul de anvelopare vor fi modernizate prin implementarea a maximum trei pachete de soluții, în funcție de proiectul tehnic:
- Pachetul de soluții 1: Lucrări de înlocuire/reparare, după caz, a troliului cu motor, cablurilor de tracțiune, eșafodajului pentru motor și reductorului, după caz, tijelor, arcurilor, clemelor, cablurilor de tracțiune, limitatoarelor de viteză, dar și cablului limitator de viteză și întinzător cablu;
- Pachetul de soluții 2: Lucrări de înlocuire/reparare ale panoului de comandă cu un panou cu microprocesor și variator de frecvență, traductorilor (senzori pentru numărare stații și nivelare), magneților, cutiilor de comandă de palier și din cabina cu semnalizare LED sau LCD și marcaj Braille pentru butoane, cablului flexibil cabina, cablului ușilor, întrerupătorului cap linie cu rolă, dar şi întrerupătorului cu buton ciupercă;
- Pachetul de soluții 3: Lucrări de înlocuire a ușilor exterioare cu uși automate/ semiautomate atât pentru puțuri cu structură din beton armat cât și metalică, dar și a cabinei.
Aceste soluții vor fi aplicate în funcție de situația de la fiecare bloc în parte. Pot fi aplicate una sau mai multe soluții. Noile echipamente vor fi autorizate I.S.C.I.R. și îndeplinesc toate standardele de performanță energetică stabilite de către Uniunea Europeană.
Programul de modernizare a lifturilor va aduce o economie de energie electrică de până la 30-40%, va spori condiţiile de siguranţă şi confort şi va reduce timpul de aşteptare a ascensorului.
Dosarul pe care fiecare asociație de proprietari trebuie să-l depună la Primăria Sectorului 1 trebuie să conţină:
- actele asociaţiei (Statutul)
- procesul verbal al Adunării Generale
- o cerere de înscriere (care poate fi ridicată de la Registratura din Bd. Banu Manta nr. 9 sau poate fi descărcată de pe site-ul instituției: http://primariasector1.ro/modernizarea-lifturilor.html).