Republica Moldova a devenit pentru România al şaselea partener comercial necomunitar şi al 34-lea investiţional, cu un număr de 6.253 de firme cu capital mixt şi capital subscris de 57 milioane de dolari, a declarat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, joi, la Conferinţa de afaceri „Republica Moldova – destinaţie pentru investiţiile româneşti”.
„România este pentru Republica Moldova primul partener comercial şi investiţional după numărul de firme cu capital mixt – 1.653 – şi volumul capitalului subscris, adică în jur de 245 de milioane de dolari. (…) Relaţiile există, sunt solide, putem să le consolidăm mai mult. Deja comerţul bilateral a început să recupereze din pierderea de 12% înregistrată în anul 2020, care a fost un an pandemic”, a mai spus Claudiu Năsui.
În primul trimestru, volumul schimburilor comerciale dintre cele două ţări a crescut deja cu 8,4% – „ceea ce este îmbucurător, privind din afară”.
„Ştiu, de asemenea, că acest parteneriat ne obligă în permanenţă şi la nuanţarea calitativă a comerţului şi a investiţiilor. Totodată, este momentul valorificării mai intense a oportunităţilor care decurg din statutul României de membru UE şi din acordurile de comerţ liber ale Republicii Moldova cu statele CSI (Comunitatea Statelor Independente – n. r.) prin plasarea mărfurilor şi a serviciilor realizate în comun pe aceste pieţe”, a adăugat Claudiu Năsui.
Ministrul Economiei şi-a exprimat speranţa ca Republica Moldova să avanseze pe calea reformelor democratice şi „să continue drumul spre Uniunea Europeană”.
Conferinţa de afaceri “Republica Moldova – destinaţie pentru investiţiile româneşti” a fost organizată în sistem online de Uniunea Naţională a Patronatului Român (UNPR) şi Asociaţia Investitorilor din România în Republica Moldova (AIR) din cadrul Ambasadei României în Republica Moldova.