Primarul Capitalei, Nicușor Dan, recunoaște că nu poate desființa, așa cum a promis în campania electorală, companiile municipale înființate de administrația Firea.

Edilul a inițiat, pentru ședința de luni a Consiliului General al Municipiului București (CGMB), un proiect de hotărâre privind completarea HCGMB nr. 401/21.12.2020, abia aprobată săptămâna trecută, pentru înfiinţarea unei comisii speciale de monitorizare a companiilor municipale. 

Bombardat cu critici, Nicușor Dan a postat un mesaj pe Facebook, în care explică de ce estge necesară înființarea acestei comisii.

Publicăm integral mesajul:

„Am promis și vom desființa companiile municipale înființate de Gabriela Firea, care au dus la o risipă incredibilă de bani publici. Procesul de desființare are mai multe etape.
 
În ultima ședință de Consiliu General am schimbat componența adunărilor generale ale companiilor. La începutul anului, noile adunări generale vor numi noile consilii de administrație, iar noile consilii de administrație, noii manageri. Consiliul General a numit, de asemenea, o comisie specială pentru desființarea companiilor.
 
Am început să întrerupem contractele de servicii prestate de companii către primărie și să le înlocuim cu contracte prin achiziții publice, astfel încât serviciile să nu fie afectate. Pentru companiile care au delegat serviciul public (de exemplu, compania de dezinsecție) procesul de trecere de la companie la operatori privați va fi însoțit de o hotărâre a Consiliului General de încetare a delegării.
 
Rămase fără contractele cu primăria, majoritatea companiilor va rămâne fără activitate și acestea vor fi lichidate, municipalitatea preluând activele. Există câteva nuclee care funcționează profitabil, independent de contractele cu primăria (de exemplu, echipa care face proiecte pentru autorizarea ISU), acestea vor fi menținute ca atare.
 
Parte din angajații companiilor vor fi transferați către administrațiile publice care vor prelua serviciul (de exemplu, operatorii serviciului de parcare, managementul traficului, paznici, etc.). Fără să mai treacă prin companii, prețul serviciului se va diminua considerabil. Comisia specială a Consiliului General va evalua funcționarea fiecărui colectiv și va propune Consiliului General relocarea angajaților.
 
LATER EDIT
 
Multă lume întreabă de ce, dacă o hotărâre judecătorească spune că actele de înființare ale companiilor municipale sunt ilegale, companiile nu pot fi desființate pe loc. Răspunsul este că respectivele acte (cele de înființare) au fost urmate de alte acte juridice, dintre care cele mai importante sunt hotărârile de reconfirmare a înființării companiilor și contractele încheiate de aceste companii.
 
Întrucât hotărârile de reconfirmare au intrat în circuitul civil, ele nu pot fi anulate decât de instanță (chiar dacă Consiliul General al Municipiului București ar vrea, nu ar putea revoca aceste hotărâri).
 
De asemenea, și contractele existente pot fi anulate doar de instanță, dacă nu există acordul părților (de exemplu, în cazul în care un furnizor nu vrea terminarea contractului în derulare).
 
Lichidarea companiilor municipale așteptând hotărârile instanțelor ar dura deci ani de zile, în timp ce desființarea lor prin acțiune administrativă va dura mult mai puțin. Vom da termene precise imediat ce vom avea analizele noilor consilii de administrație”.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version