Ministerul Finanțelor Publice informează că a inițiat un proiect de OUG, “care este în curs de finalizare”, privind amnistia fiscală.
Precizarea vine după ce premierul Viorica Dăncilă i-a cerut public ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, în debutul ședinței de miercuri a Guvernului, să ia măsuri în privința deciziile de impunere emise recent de ANAF pentru anii 2014-2017.
Este vorba despre românii care au obținut, în ultimii ani, venituri din investiții sub nivelul salariului minim brut pe țară – adică au câștigat câțiva lei din dobânzi sau dividende. Ei vor scăpa de plata obligatorie a contribuției la sănătate (CASS).
Un proiect de lege a fost depus recent la Senat pentru dezbatere și adoptare,după ce, în ultimele luni, numeroase persoane fizice au primit decizii de impunere de la Fisc conform cărora trebuie să achite CASS pentru venituri de doar câțiva lei din anii precedenți. Însă cum procedurile durează mult în Parlament, este mai simplu cu OUG.
Amintim că, în anul 2015, Parlamentul a adoptat prin lege o amnistie fiscală ce a vizat veniturile din perioada ianuarie 2012 – iunie 2015.
Ministrul Finanțelor s-a grăbit să transmită un comunicat cu lămuriri. Îl publicăm integral:
“Din dispoziția doamnei Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, Ministerul Finanțelor Publice a inițiat un proiect de OUG, care este în curs de finalizare, și care vizează măsuri legislative, de importanță majoră atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul economic. După finalizarea proiectului de act normativ, MFP îl va publica pe site-ul propriu spre consultare publică.
Măsurile vizează:
- Eliminarea inechităților rezultate din aplicarea prevederilor legale în urma cărora persoanele fizice sunt obligate la plata unei contribuții de asigurări sociale de sănătate calculată la nivelul salariului de bază minim brut pe țară, cu toate că veniturile realizate se situează sub acest nivel.
Astfel, se propune reglementarea expresă a anulării contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și a obligațiilor fiscale accesorii aferente, neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, stabilite prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, datorată de persoanele fizice pentru care baza lunară sau, după caz, baza anuală de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară, respectiv decât valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe țară, aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017.
De asemenea, se propune ca pentru aceeași perioadă, organul fiscal să nu mai emită astfel de decizii de impunere, în condițiile în care acestea nu au fost emise încă.
- Modificarea termenului de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate şi a termenului de plată anticipată a acestei contribuții, având în vedere volumul semnificativ de decizii de impunere pentru stabilirea contribuției aferente perioadei 2014 – 2017, care nu au fost comunicate contribuabililor până la data de 15 martie 2019, cu consecința punerii contribuabililor în imposibilitatea de a beneficia de acordarea bonificației, independent de voința acestora, în condițiile în care OUG nr.89/2018 condiționează acordarea bonificației de plata contribuției până la 31 martie 2019.
Astfel, se propune ca, pentru sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise şi comunicate de organul fiscal competent între data de 15 martie 2019, inclusiv, și data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, inclusiv, pentru definitivarea contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017, termenul de plată să fie de 120 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență.
Pentru plata cu anticipație a acestor sume, proiectul prevede acordarea unei bonificații de 10%, dacă sunt plătite integral în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență.
De asemenea, se propune ca, pentru sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise și comunicate de organul fiscal competent după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, pentru definitivarea contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017, termenul de plată să fie de 120 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.
Pentru plata cu anticipație a acestor sume, se prevede acordarea unei bonificații de 10%, în condițiile în care sunt achitate integral în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere”.