Guvernul a aprobat prin ordonanţă de urgenţă (OUG), în şedinţa de joi, ajustarea valorilor din contractele de investiţii publice, cu excepţia contractelor finanţate din fonduri europene, urmând a aloca de la buget 1,77 de miliarde de lei pentru această măsură.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat, la finalul ședinței Executivului: „În cazul în care Guvernul nu ar fi intervenit cu această ordonanță de urgență, exista riscul blocării anumitor contracte, anumitor investiții, intrarea în faliment a anumitor antreprenori”.

El a arătat că sectorul de construcții contribuie, conform cifrelor din ianuarie, cu 6,6% din PIB-ul României. și „este foarte clar că numărul contractelor publice a cunoscut creșteri nu numai pe partea materialelor de construcții, unde am intervenit deja anul trecut, dar şi pe partea de transport, de utilaje, de manoperă, echipamente, care au crescut în mod semnificativ”.

„Suma ce va fi alocată din bugetul de stat pentru această măsură de sprijin a economiei şi continuarea investiţiilor de lucrări publice este de 1,77 de miliarde de lei. S-a prevăzut în ordonanţa de urgenţă ca, până la rectificare, ordonatorii principali de credite să poată reaşeza între programe şi să facă virări de credite bugetare, astfel încât acolo unde este nevoie imediat să se dea această finanţare în plus, această ajustare în plus să se regăsească şi în bani şi în resurse financiare”, a precizat Cseke Attila.

Acesta a arătat că „preţul metalului a crescut cu 70% în perioada ianuarie-martie 2022, cimentul – cu 20 de procente”. ”Şi manopera a înregistrat creşteri în aceste luni. La fel, energia electrică, motorina, bitumul, fierul, lemnul, cărămida, toate sunt, în ultimul an, în creştere şi a fost necesară această măsură”.

Ministrul a precizat că noua OUG „se va aplica şi contractelor care erau în procedură de achiziţie în momentul adoptării OG 15 de la sfârşitul lunii august 2021, care nu a intervenit şi pe aceste proceduri.”

„Deci, vom putea ajusta şi acele contracte care erau în licitaţie la sfârşitul lunii august, dar nu era încă un ofertant declarat câştigător. Se vor ajusta şi contractele a căror achiziţie publică este în derulare şi nu s-au depus, încă, ofertele. Respectiv, sunt în derulare aceste proceduri, dar s-au depus, deja, ofertele, dar nu avem, încă, un ofertant declarat câştigător. De asemenea, măsura se va aplica şi contractelor care nu au clauză de ajustare, respectiv şi celor care au clauză de ajustare potrivit ordonanţei 15 de anul trecut”, a arătat Cseke Attila.

Noua OUG nu se aplică pentru contractele care sunt încheiate şi sunt finanţate pe fonduri europene, pentru care ajustările de preţ vor fi avute în vedere în perioada următoare, printr-un proiect de act normativ aflat în lucru la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

În ceea ce priveşte elementele contractelor de lucrări publice, profitul antreprenorului şi proiectarea nu se ajustează, cu excepţia elementului de proiectare pe infrastructura de transport de interes naţional.

„Ajustarea are loc ori de câte ori o factură este depusă de către antreprenor la autoritatea contractantă. Este un mecanism care funcţionat foarte bine şi cu Ordonanţa 15 şi pe care-l vom continua şi pe această procedură nouă. Vom folosi indicele global în construcţii, care este un indice diseminat de INS şi care lunar ne dă un anumit procent cu care putem să înmulţim partea de ajustat din factura respectivă care se depune de către antreprenor. E un mecanism cunoscut atât de antreprenor, cât şi de autoritatea locală. Evident, Ministerul Dezvoltării va da expertiza de specialitate, dacă va fi nevoie”, a mai declarat Cseke Attila. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version