Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice finanţează, anul acesta, inclusiv stocarea curentului prin acumulatori, astfel că AFM a mărit de la 20.000 la 30.000 lei cuantumul alocării financiare pentru fiecare beneficiar.
„Cu alte cuvinte, curentul pe care îl producem în timpul zilei îl putem consuma în propria gospodărie noaptea, folosind acumulatori de minim 5 kilowaţi, pe care îi finanţăm tot cu 90%, aşa cum finanţăm şi panourile fotovoltaice”, a declarat ministrul Mediului, Mihai Fechet, miercuri, după şedinţa Guvernului.
Decizia a fost luată ca urmare a faptului că „un număr însemnat de prosumatori se trezeau că erau decuplaţi de la reţea în mijlocul zilei”.
„Acest lucru bineînţeles că nu pot decât să-l dezaprob, însă e o chestiune tehnică în legătură cu care nu avem mare lucru de făcut şi, din acest motiv, am decis şi finanţarea bateriilor. În măsura în care vom constata că ne atingem scopul acestui program, am discutat deja cu preşedintele AFM ca în viitor să avem o sesiune dedicată pentru finanţarea acumulatorilor, a acelor prosumatori care, fie prin intermediul programului Casa Verde Panouri Fotovoltaice, fie din buget propriu şi-au instalat panouri pe casă, dar nu şi acumulatori. Aş mai sublinia faptul că asta presupune o modificare semnificativă a instalaţiei, pentru că inclusiv toate celelalte componente ale acestor echipamente trebuie adaptate în sensul în care să susţină şi baterii, lucruri care nu se întâmplă în toate situaţiile”, a explicat ministrul.
Solicitanții eligibili sunt persoanele fizice, iar finanțarea se acordă numai pentru locuința unde figurează cu adresa de domiciliu, nu și pentru casele de vacanță sau alte proprietăți.
Statul acordă 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, astfel că beneficiarul va achita numai 3.000 de lei.