Președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Dumitru Chiriță, a publicat în consultare publică, pe site-ul instituției, un proiect de Ordin prin care vrea să prelungească până pe 31 martie încheierea noilor contracte la energie pe piața concurențială.
Decizia vine după ce ANRE, instituția de stat care ar fi trebuit să-i informeze pe români despre liberalizarea pieței de energie, a ținut la secret acest lucru, am putea spune.
Ordinul 241 privind unele condiții de furnizare a energiei de către furnizorii de ultimă instanță, respectiv ENEL, CEZ, Electrica și E.ON, a fost semnat de președintele instituției abia în Ajunul Crăciunului, pe 23 decembrie 2020.
Dar cum consumatori casnici nu știau că urmează liberalizarea, documentul le lasă termen o lună, până la 31 ianuarie 2021, să aleagă oferta de furnizare aplicabilă de la 1 ianuarie. Formalitățile de încheiere a noului contract durează 21 de zile.
Cine nu încheie noul contract pe piața concurențială, riscă să plătească facturi mult mai mari cu până la 26% la energie, de la 1 ianuarie. Aceasta, deoarece ei sunt transferați automat la furnizorii de ultimă instanță, unde vor fi obligați să plătească serviciul universal, la preț mai mare decât dacă încheie un contract pe piața liberă.
Ordinul 241/2020 prevede, la art. 4, alin. 4, că operatorii care sunt și furnizori de ultimă instanță pot compensa sumele plătite în plus pe serviciul universal, în perioada de la 1 ianuarie 2021 până în momentul în care este încheiat contractul în regim concurențial. Adică furnizorul emite o factură de regularizare.
Ce prevede noul proiect de ordin
Proiectul de Ordin postat luni pe site-ul ANRE – și care nu a intrat încă în vigoare -, modifică Ordinul 171/2020 emis de președintele ANRE în septembrie.
Îl publicăm integral:
Art. I. – Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 171/2020 pentru aprobarea condițiilor de furnizare a energiei electrice de către furnizorii de ultimă instanță, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 876 din 25 septembrie 2020, se modifică după cum urmează:
- La articolul 4 alineatele (2) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„(2) În cazul clienților casnici din portofoliul unui furnizor de ultimă instanță care încheie, în baza uneia din ofertele concurențiale, transmisă conform prevederilor din anexa la prezentul ordin sau publicată, conform reglementărilor în vigoare, de către operatorul economic care are și calitatea de furnizor de ultimă instanță, un contract cu intrare în vigoare în perioada 1 – 31 martie 2021, consumul de energie electrică realizat în perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data intrării în vigoare a noului contract se facturează la prețul din oferta de serviciu universal comunicată de către furnizorul de ultimă instanță.
(3) În cazul clienților casnici din portofoliul unui furnizor de ultimă instanță, care încheie cu un alt furnizor un contract concurențial cu intrare în vigoare în perioada 1 – 31 martie 2021, consumul de energie electrică din perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data intrării în vigoare a contractului concurențial se facturează la prețul din oferta pentru serviciu universal comunicată de către furnizorul de ultimă instanță.”
Art. II. – Furnizorii de ultimă instanță au obligația să informeze clienții casnici din portofoliu cu privire la modificarile introduse prin prezentul ordin .
Art. III. – Furnizorii de energie electrică duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar direcțiile de specialitate din cadrul Autoritații Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.
Art. IV.– Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I și intră în vigoare la data publicării.