Majorarea pe furiş a salariilor din Ministerul Finanţelor, ANAF, Marii Contribuabili şi Achiziţiile Publice i-a revoltat pe angajaţii de rând de la Finanţe, care au oprit astăzi lucrul.
Câteva mii de angajaţi de la direcţiile de Finanţe din ţară, dar şi din administraţia locală, cer să li se mărească şi lor salariile.
“Este o acţiune spontană a oamenilor, pe care noi am anticipat-o şi i-am anunţat şi pe guvernanţi. Oamenii nu ne mai ascultă nici pe noi. La ora actuală sunt blocate toate instituţiile din Ministerul Finanţelor, în semn de protest faţă de politica salarială pe care au făcut-o în ultima perioadă”, a declarat liderul de sindicat Vasile Marica.
Printr-un comunicat transmis astăzi, Alianţa Sindicatelor Sed Lex anunţă că angajaţii din instituţiile fiscale, din primării şi din alte unităţi din administraţia locală au declanşat un protest spontan pe termen nelimitat, cerând creşteri salariele similare celor acordate în învăţământ şi sănătate.
Potrivit Sed Lex, acţiunile de protest au fost declanşate spontan iar durata acestora nu poate fi precizată, angajaţii din administraţie publică reclamând faptul că lor nu le-au fost acordate creşteri salariale, în condiţiile în care în acest domeniu media salarizării este de aproximativ 1.350 de lei net.
”Din cauza modului defectuos în care este gestionată politica salarială din România, creând discriminări între categorii sociale şi chiar între angajaţii din cadrul administraţiei publice (vezi creşterile salariale acordate în învăţământ şi sănătate, precum şi angajaţilor din cadrul structurilor centrale ale Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF), salariaţii din domeniul Fiscului, din primării şi din alte instituţii din administraţia publică centrală şi locală au declanăat au declanşat acţiuni spontane la nivel naţional, solicitând în mod expres acordarea de creşteri salariale”, se arată în comunicat.
Derogare pentru şmecheri
Printr-o Ordonanţă, Guvernul a majorat de la 1 noiembrie salariile angajaţilor din aparatul propriu al Ministerului Finanţelor, ANAF, Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili şi Direcţia Generală a Achiziţilor Publice, cu 22%, în medie, ajungând însă şi la 70%.
Creşterea salariilor s-a făcut prin derogare de la OU 23/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2015. De aceste majorări beneficiază circa 5.700 de angajaţi de la “centru”.
Protestatarii reclamă că ei sunt cei care colectează banii iar “cei care coordonează îşi majorează salariile”.
Instituţii blocate
Angajaţii ieşiţi să demonstreze în curtea Direcţiilor de Finanţe Publice din teritoriu ameninţă că vor rămâne acolo până vor afla rezultatul întâlniri care are loc la Ministerul Finanţelor cu reprezentanţii din teritoriu, pentru stingerea conflictului.