Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni, după 9 luni de la invazia Ucainei de către soldații Rusiei, decretele de promulgare a legilor prin care România se retrage din Banca Internaţională de Investiţii (BII) și din Banca Internaţională de Colaborare Economică (BICE) de la Moscova.
Cele două legi stipulează denunţarea Acordului interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, şi a protocolului său de modificare şi completare şi pentru denunţarea Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963, şi a protocoalelor sale de modificare şi completare.
Legile prevăd că notificările de renunţare la calitatea de membru se vor transmite consiliilor Guvernatorilor BII şi BICE după intrarea în vigoare a actelor normative, iar retragerea efectivă din acţionariat se va face la şase luni de la transmiterea notificărilor. De asemenea, se mandatează Guvernul să întreprindă demersurile necesare pentru retragerea României din BII şi din BICE. Cheltuielile ocazionate de retragerea din acţionariatul băncilor, precum şi cele privind asistenţa tehnică şi juridică se vor asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor.
MAE va face cunoscut, prin ordin publicat în Monitorul Oficial, data la care Acordul privind înfiinţarea BII şi protocolul său de modificare şi completare, precum şi data la care Convenţia privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea BICE şi protocoalelor sale de modificare şi completare îşi încetează valabilitatea în relaţie cu România.