Vineri, la Budapesta, a avut loc o întâlnire extrem de importantă în legătură cu bugetul pe care Uniunea Europeană după 1 ianuarie 2021.

Au participat Guenther Oettinger, comisarul european pentru buget, și echipe ministeriale din partea membrelor UE aflate în Europa de Est și Centrală, respectiv Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Croația, România și Bulgaria.

Unul dintre liderii discuțiilor a fost Janos Lazar, șeful de cabinet al premierului maghiar Viktor Orban. Iar acesta a anunțat că reprezentanții celor opt state și-au dat acordul să contribuie cu sume mai mari de bani la bugetul Uniunii Europene.

Prevederea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2021. Asta pentru că Marea Britanie iese din Uniunea Europeană în 2019 și deși britanicii și-au dat acordul să contribuie până la finalul actualului cadru financiar, respectiv până la sfârșitul lui 2020, ieșirea Marii Britanii din UE va însemna un deficit bugetar la Uniunea Europeană de 12-13 miliarde de euro anual.

Chiar dacă Olanda sau Austria au anunțat public că nu vor să-și majoreze contribuțiile, reprezentanții Ungariei, Cehiei, Poloniei, Slovaciei, Sloveniei, Croației, României și Bulgariei au acceptat acest lucru.

Contribuțiile celor opt țări ar putea ajunge până la 1,1% din PIB. Iar un simplu exercițiu arată că, dacă anul acesta România își îndeplinește obiectivul și bate pentru prima dată bariera unui PIB de 200 de miliarde de euro, asta însemnă că țara noastră ar avea de vărsat în vistieria UE în jur de 2,2 miliarde de euro.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version