„Aprobăm un memorandum prin care organizăm, în regim de urgență, reluarea exporturilor și tranzitului de carne și animale vii în Turci”, a declarat premierul Marcel ciolacu, joi, la începutul ședinței săptămânale de guvern.

„Este una dintre cele mai cele mai importante decizii economice luate în cadrul vizitei oficiale de zilele trecute, în discuția cu președintele Erdogan. Măsura aduce beneficii consistente crescătorilor noștri de animale. Practic, le redeschidem accesul pe o piață uriașă”, a adăugat el.

Vor fi intensificate controalele la unitățile exportatoare din 12 județe, dar și în laboratoare, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, la finalul ședinței de guvern.

Memorandumul aprobat vine la două zile după ce premierul Marcel Ciolacu și mai mulți miniștri au efectuat o vizită de lucru în Turcia, la invitația  preşedintelui acestei țări, Recep Tayyip Erdogan.

Șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, a declarat, la finalul ședinței de joi a Guvernului: „Este o nouă realizare pentru fermierii din România. Reușim să deschidem o nouă piață. Spun acest lucru pentru că, în ultima perioadă, am avem două noi piețe deschise de export pentru crescătorii de ovine, bovine și caprine …Algeria. În urma vizitei din Turcia, reușim să deschidem exportul de ovine, bovine și caprine către Republica Turcia. Spun acest lucru pentru că, în anul 2018, au fost suspendate exporturile către Turcia. După auditul efectuat de către serviciile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor din Turcia, în anul 2023, am avut un feedback  pozitiv, dar redeschiderea exportului a întârziat să apară. Astfel, reușim odată cu vizita în Turcia, ca acest lucru să fie anunțat de către președintele Turciei. Este o piață foarte bună pentru fermierii din România. Din discuțiile purtate în ședințele bilaterale, se pare că Turcia are nevoie de aproximativ 1 milion de capete de ovine pentru import. România are un /…/ de aproximativ 10 milioane de capete de ovine. Suntem pe primul loc în Europa atât din punct de vedere calitativ cât și cantitativ. Reușim să devenim competitivi pentru că se deschid noi și noi piețe de export. Avem și unele măsuri care vor fi implementate în perioada imediat următoare, pentru că, pe teritoriul României, evoluează scrapia, o boală contagioasă. Avem 12 județe indemne, de aceea tot ceea ce înseamnă export de animale către Turcia se va efectua doar din aceste județe”.

În anul 2023, comerţul bilateral s-a ridicat la peste 10 miliarde de dolari. Investiţiile turceşti în România se situau pe locul 14 în ceea ce priveşte ţara de rezidenţă a investitorilor, cu 18.755 de societăţi cu capital turcesc în martie 2024

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version