Guvernul s-a reunit în ședință, luni, pentru a mări cu 30% numărul de posturi la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).
Astfel, la minister vor lucra 1.943 de persoane, în loc de 1.407, a anunţat, luni, ministrul de resort, Marcel Boloş, în cadrul briefingului de la finalul şedinţei de Guvern.
Boloş a precizat că pregătește cererea de plată numărul unu din PNRR, care are o valoare de 3 miliarde de euro, iar pentru acest lucru trebuie îndeplinite trei condiţii:
„Prima este cea referitoare la aranjamentele operaţionale ale PNRR, adică la mecanismelor intermediare de verificare a jaloanelor şi ţintelor. Acest document a fost semnat şi transmis la Comisia Europeană. A doua condiţie este cea referitoare la sistemul de management şi control şi suntem în etapa de conciliere cu autoritatea de audit a problematicilor referitoare la sistemelor de management şi control din cadrul PNRR. A treia este cea privind jaloanele şi ţintele, care trebuie să fie încărcate în platforma oficială a CE, pentru a depune în mod oficial cererea de plată numărul unu. O componentă a ceea ce înseamnă condiţii pentru auditul de sistem este cea referitoare la organizarea şi funcţionarea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene”.
Astfel, miercuri va urma o nouă ședință de guvern, a anunțat și premierul Nicolae Ciucă, anterior:
„Această ședință de guvern pe care o desfășurăm astăzi, practic, vine să completeze toate măsurile și pașii pe care noi i-am asumat, astfel încât să putem să asigurăm implementarea PNRR. Asigurăm, practic, prin hotărârile de guvern de astăzi și cele care vor urma miercuri, transmiterea primei cereri de finanțare în cadrul PNRR. Este vorba de suma de trei miliarde de euro care, alături de suma deja asigurată de 3,7 prin prefinanțare, ne creează premisele ca, până la finele anului, să putem să beneficiem de suma totală de zece miliarde de euro asigurați prin PNRR.
Sunt măsuri care, la nivelul guvernului, vin pe de o parte să sprijine și să asigure cadrul necesar continuării investițiilor, cadrul necesar punerii în valoare a energiei și creativității mediului antreprenorial și, pe de altă parte, asigură această simplificare a procedurilor, astfel încât să nu se mai piardă atât de mult timp în ansamblul acesta de proceduri administrative. Ca atare, în tot ceea ce facem în acest moment ne bazăm demersurile pe cei doi piloni: reformă și investiții. Sunt modalitățile prin care putem să ne asigurăm că vom trece cât mai ușor posibil prin această situație deosebit de complexă și dificilă”.