Un sondaj IRES, realizat la comanda UNSAR (Uniunea Națională a Asigurătorilor din România) relevă că 89% dintre șoferi spun că ar fi util să existe date publice privind prețurile de referință la reparațiile auto.

Această măsură, cu titlu pur informativ, ar aduce un plus de transparență pentru consumatori și ar ajuta și la evitarea practicării unor tarife excesive de către unele service-uri. Subliniem că prețul poliței RCA, plătit de toți cei care dețin autovehicule, este influențat semnificativ și de costul despăgubirilor plătite. Astfel, convențiile cu unitățile reparatoare care ar putea fi introduse în Legea RCA ar putea simplifica și grăbi procesul de despăgubire – la prețuri corecte de piață, în interesul atât al plătitorilor de prime de asigurare, cât și al persoanelor prejudiciate. Prin urmare, introducerea unor prețuri de referință de piață ar putea eficientiza procesul de reparație a autovehiculelor pentru persoanele păgubite, ajutând, totodată, consumatorii să fie mai bine informați”, a transmis, miercuri, UNSAR. 

Totodată, peste 90% s-au pronunțat în favoarea posibilității „publicării anuale, cu titlu informativ, a unor tarife de referință pentru servicii de tip rent-a-car, adică pentru închirierea autovehiculelor primite la schimb de persoanele păgubite RCA pe perioada reparației celor avariate, arată același sondaj”.

„De peste 5 ani, studiile realizate de IRES arată că șoferii își doresc aceste schimbări necesare inclusiv pentru a preveni apariția unor derapaje și a echilibra piața asigurărilor. Reamintim faptul că dauna medie plătită în baza polițelor RCA a crescut semnificativ în 2023, ajungând la valoarea de 10.750 lei. Asigurătorii au plătit anul trecut în baza polițelor RCA despăgubiri record de 4,2 miliarde lei. Acestor sume li se adaugă rezerve în valoare de 2,3 miliarde lei pentru daunele avizate (RBNS), dar și 2,35 miliarde lei aferente daunelor neavizate (IBNR)”, mai precizează UNSAR.

Înființată în 1994, UNSAR reprezintă 21 de companii de profil, care dețin aproximativ 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version