Cei mai mulți angajați din România (60%) nu se simt apreciați de angajatori, fie că lucrează la stat, fie că lucrează la privat, iar mai mult de jumătate dintre ei spun că nu se simt motivați de organizația din care fac parte să se autodepășească din punct de vedere profesional.
Așa arată rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Formare APSAP, cel mai mare centru de cursuri de formare profesională din țară.

Stat vs privat: unde se simt angajații români mai apreciați și mai motivați

Recent, Centrul de Formare APSAP a realizat un studiu complex, la care au răspuns peste 2.000 de angajați din România, participanți la cursuri autorizate de perfecționare în câmpul muncii. Scopul acestui studiu a fost de a avea o înțelegere clară a profilului angajatului român, realizând astfel o comparație între sectorul privat și cel public.

„În cele mai multe cazuri, angajații români nu doar că nu se simt apreciați de angajatori, dar 55% dintre ei nici nu se simt motivați de companiile la care lucrează, iar mulți au temeri majore legate de activitatea lor din câmpul muncii. Însă, ceea ce este cu atât mai interesant este faptul că angajații la stat, în proporție de 63%, se simt mai puțin apreciați de angajator decât cei care lucrează în mediul privat. Totodată, angajații din instituții publice nici nu se simt motivați de angajatorul lor să se autodepășească profesional. Acesta este unul dintre motivele pentru care, alături de dorința de a se remarca, tot mai mulți români se înscriu la cursuri de perfecționare, tot mai mulți angajați la stat dorind să schimbe domeniul profesional și să lucreze în mediul privat”, declară Bogdan-Costin Fârşirotu, președintele Centrului de Formare APSAP și fondatorul platformei www.cursuri-functionari.ro.
Întrebați cât de motivați sunt să se autodepășească profesional, românii care lucrează în sectorul privat se simt în ansamblu mai motivați decât cei care lucrează la stat. Mai exact, 45% dintre angajații la privat se simt “extrem de motivați” versus 37% la stat.
Ce temeri au angajații români
 
Cea mai mare temere a angajaților atât a celor din sectorul public, cât și a celor din sectorul privat este aceea de a nu mai avea timp pentru viața personală. În ciuda acestui fapt, peste 27% dintre respondenți ar alege un loc de muncă solicitant, dar cu beneficii salariale motivante.
Pe locul doi se află teama de a face greșeli majore sau de a eșua în proiecte importante, iar pe locul trei teama de suprasolicitare și de a nu face față cerințelor personale.

Ce îi motivează pe angajații români

Atât în sectorul privat cât și în cel public, cel mai mult angajații se simt motivați de flexibilitatea programului și echilibrul dintre viața personală, respectiv 48% dintre persoane se simt motivate de acest lucru iar din sectorul public 29%. Pe locul doi se regăsește nevoia de recunoaștere și apreciere din partea colegilor și a conducerii. Aici regăsim un procentaj egal, respectiv 30%, atât pentru sectorul privat cât și pentru cel public. 

Ce regiuni câștigă cel mai bine în România

Sondajul realizat de Centrul de Formare APSAP mai arată că regiunea cu cel mai mare procentaj de persoane care câștigă peste 12.000 lei este reprezentată de București-Ilfov, respectiv 9%. De asemenea, tot în această regiune se înregistrează și cele mai multe câștiguri între 10.000-12.000 lei, respectiv 5%, alături de regiunea Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu). 

În ceea ce privește intervalul de venit 7.500-10.000 lei, tot în regiunea București-Ilfov dar și în regiunea Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea). 

Ce bariere au întâmpinat respondenții în cadrul procesului de angajare

În sectorul public, majoritatea respondenților afirmă că au studii de masterat, reprezentând 51% comparativ cu 36% în sectorul privat. Totodată, în sectorul privat, majoritatea persoanelor au studii de licență, cu un procentaj de 49%, față de 39% în sectorul public. Acest aspect nu este negativ, deoarece sectorul privat angajează mai mulți tineri decât sectorul public. Astfel, tinerii nu doar că acumulează experiență de muncă, dar se simt și apreciați și valorizați.

Întrebați despre barierele întâmpinate la angajare, cel mai mare procentaj de respondenți din ambele sectoare, public și privat, au indicat faptul că principala barieră a fost că beneficiile salariale oferite erau sub așteptările lor. Astfel, în sectorul public, peste 21% dintre respondenți au menționat această problemă, comparativ cu un procentaj mai mic de 14% în sectorul privat.

Fondată în 2014, organizația neguvernamentală Centrul de Formare APSAP a devenit unul dintre cele mai de încredere organizații care furnizează programe de perfecționare pentru sectoarele public și privat din România. Furnizor acreditat de formare profesională, cu o experiență de mai bine de 18 ani, Centrul de Formare APSAP are peste 250.000 de participanți activi și un corp de lectori alcătuit din 75 formatori excepționali. Prin cursurile oferite pentru angajații de la stat și cei din domeniul privat se află cursuri de resurse umane, protecția datelor, competențe digitale, marketing digital și social media, public speaking, competențe antreprenoriale, management de proiect și altele. Toate cursurile APSAP sunt autorizate de Ministerul Muncii și de Ministerul Educației.

Sute de companii private aleg, an de an, serviciile de formare și perfecționare organizate fizic (cu prezență) sau în format online ale Centrului. Doar în ultimii 4 ani de activitate, Centrul de Formare APSAP a organizat 3.000 de programe de formare și conferințe naționale la care au participat peste 100.000 de persoane fizice, funcționari publici, personal contractual, demnitari și alte categorii de personal din țara noastră.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version