Terminalul GPL construit de MOL la Tileagd (Bihor), pe o suprafață de peste 10.000 mp, este operațional MOL, investiția depășind 2,3 milioane euro.  

Terminalul cuprinde 4 rezervoare GPL cu o capacitate totală de stocare de 600 mc, 4 pompe de descărcare/încărcare conectate la 2 compresoare – proiectate pentru o capacitate anuală de până la 30kt. 

Instalația este dotată cu un sistem de încărcare complet automatizat, controlat informatic și se conformează cu toate reglementările privind securitatea muncii și de mediu.

Gazul este stocat în rezervoare supraterane, dotate cu sisteme de siguranță și protecție de ultimă generație, inclusiv cu aparatură de măsurare automată a volumului și a temperaturii, sisteme fixe de stingere a incendiilor, printre care senzori de detecție și alarmare timpurie.

Terminalul este prevăzut cu o unitate de recuperare a vaporilor pentru a reduce emisiile de compuși volatili organici, respectând cele mai înalte standarde în domeniu.

Acesta vine în completarea bazei de active deținută de MOL la Tileagd, unde funcționează din 1999 un depozit de produse petroliere pentru benzină, motorină și GPL. La acest moment, depozitul de la Tileagd este operat de 22 angajați.  

Terminalul este o instalație-cheie de furnizare GPL către  întreaga regiune, fiind conceput să susțină securitatea aprovizionării cu propan a clienților din vestul României.

De asemenea, terminalul deservește cu GPL rețeaua MOL de stații de alimentare situate în regiunile de vest, nord-vest și centrală ale țării, precum și partenerii de distribuție angro din aceeași regiune. Se estimează că noua instalație va atinge un rulaj anual al livrărilor de 15kt în 2018 și de 30kt până în 2020.

Fiecare categorie de produs – propan sau GPL auto – va fi gestionată și procesată prin intermediul unui sistem care include pompe individuale de descărcare din vagoane cisternă, recuperatoare gaze, conducte de transport, unități de stocare, compresoare și pompe de încărcare în autocisterne.

„Este un proiect care reprezintă un moment de referință în strategia companiei pe termen lung, cu scopul de a ne optimiza fără încetare lanțul logistic și de a ne diversifica activitatea comercială, dar și portofoliul serviciilor către clienți. Investiția crește accesul la GPL al actualilor distribuitori din regiune și sporește oportunitățile comerciale, dar și accesul la acest produs al noilor companii mici și medii. Împreună cu dezvoltarea și modernizarea rețelei de benzinării, optimizarea lanțului logistic este un factor important de creștere a eficienței economice a MOL România”, a afirmat Camelia ENE, Country Chairman & CEO MOL România.

Pe lângă depozitul de produse petroliere din Tileagd, MOL România mai gestionează și o unitate de stocare a produselor petroliere în Giurgiu. Depozitul din Giurgiu, cu acces direct la transportul fluvial pe Dunăre, a fost pus în funcțiune în primăvara anului 2013, fiind operat de 14 angajați.

Grupul MOL este o companie internațională integrată şi independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări, aproximativ 25.000 de angajaţi în întreaga lume și peste 100 de ani de experiență în industrie.

În domeniul explorării și producției de hidrocarburi, experiența de peste 80 de ani a Grupului sprijină operațiunile de producție în 8 țări și activitățile de explorare în 13 țări. Grupul MOL controlează patru rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia și Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproximativ 2.000 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, în 10 țări, din care 213 în România.

author avatar
Ilie Radulescu
Share.
Leave A Reply

© 2025 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version