În perioada 2005 – 2015, asigurătorii RCA au raportat prime brute subscrise de 5,7 miliarde de euro (la cursul mediu de 4,0561 lei/euro) și au plătit daune de 3,7 miliarde euro, rămânându-le în buzunare 2 miliarde euro pentru cheltuieli administrative și profit, reclamă transportatorii.
Datele provin dintr-o analiză a patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002, pe baza datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
Cele 4 patronate consideră că asigurătorii RCA din România stabilesc tarifele ca la bazar, întrucât nu sunt în stare să demonstreze public din ce se compune prețul.
Iată precizările, transmise de patronate într-un comunicat:
“Firmele de asigurări se plâng de atâția ani că această linie de business este neprofitabilă pentru ei, dar cu toate acestea țin strâns cu dinții de banii obținuți de aici.
Asigurãtorii fac teorii savante, vorbesc de cifre care ar trebui sã justifice chipurile tarifele enorme actuale, dar nu sunt în stare sã le prezinte public! Le-au pus drojdie și așteaptã sã se umfle!
Asigurãtorii spun cã motorina e mai scumpã decât asigurarea RCA, iar în acest sens le propunem asigurãtorilor sã plãtim și noi RCA la tarifele din celelate țãri europene. Motorina nu are diferențã de preț de 300% între piețele din Uniunea Europeanã. Aceștia sunt oamenii care fac calculul valorii RCA în România: urechiștii!.
Pentru cã aduc în discuție prețul pâinii, încercând sã manipuleze opinia publicã, le reamintim asigurãtorilor cã pâinea este un bun de strictã necesitate, dar nu obligatoriu, românii nefiind penalizați dacã nu mãnâncã pâine. Dar asigurãrile RCA sunt obligatorii, iar dacã nu ai RCA riști sã fii amendat și sã ai autovehiculul blocat, fãrã documente de identitate, și, pentru cã pot, și nu îi deranjeazã nimeni, asigurãtorii stabilesc cum vor ei aceste tarife.
Parlamentul României este complice cu ASF și asigurãtorii, având în vedere cã nu a fost demaratã procedura de demitere a președintelui ASF, Mișu Negrițoiu, și, totodatã, pânã în prezent, nu au fost aprobate tarifele RCA plafonate conform Ordonanței de Guvern”.