Furtuna stârnită sâmbătă de Gabriela Firea în PSD – când a cerut la scenă deschisă demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, iar  marți seară, pe cea a lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al PSD -, a continuat miercuri, dar de data aceasta mai mult pe subiectul care o doare cel mai mult pe “dizidentă”: fuziunea ELCEN – RADET – o afacere uriașă.


Într-o conferință de presă organizată la ora 11.00 la Primăria Capitalei, Firea a avertizat asupra pericolului de intrare în faliment a ELCEN și RADET – ambele aflate în insolvență de aproape 2 ani.

În calitate de primar general, Gabriela Firea a cerut Guvernului Dăncilă să șteargă datoriile ELCEN, pentru a-și putea pune în practică planul de fuziunea a acestei companii de stat cu RADET București – regie de termoficare aflată în subordinea Municipalității.

Firea l-a adus la conferință și pe administratorul judiciar al RADET, avocatul Gheorghe Piperea, fost consilier al premierului Mihai Tudose.

Numai că jurnaliștii au fost interesați mai mult de scandalul politic decât de cel economic. SECUNDA a scris până în prezent 11 episoade despre TUNUL Firea ELCEN-RADET, astfel că va continua să prezinte subiectul.

“Din prima zi de primar general am trăit o adevărată epopee a ceea ce înseamnă fuziunea ELCEN-RADET” – aflată în Programul de guvernare PSD

Iată ce a declarat Gabriela Firea:

” Ce solicităm Guvernului:

  • asigurarea cesiunii sau a subrogării creanțelor deținute de ANAF asupra ELCEN
  • votarea de către ANAF a planului de reorganizare a ELCEN. Dacă la ședința creditorilor din data de 24 septembrie – de aceea este presant, nu mai putem să așteptăm 2-3 ani – nu se va da vot pe plan, ELCEN intră în faliment, cu consecințe dezastruoase pentru bucureșteni.
  • plafonarea prețului la gaze naturale, deoarece prețurile de achiziție a gazelor naturale sunt în continuă creștere, ceea ce va pune presiune pe bucureșteni. Nu s-au făcut – și presa economică a relatat – suficiente depozite la nivel național.
  • ajustarea prețurilor la gazele naturale plătite de clienții casnici și de către clienții industriali
  • modificarea structurii tarifului de transport și distribuție a agentului termic.

Avem acum de lucru împreună cu ANAF – așa cum spuneam puțin mai devreme, există și oameni de bună-credință, și oameni care sprijină, există și unii, cum ar fi cei de la ANRE – culmea, care este condus de un fost deputat PSD! – care eu sper să se trezească și să nu acționeze politic sau în favoarea unei persoane și să-i pedepsească pe bucureșteni.

Din prima zi în care am ajuns primar general am trăit o adevărată epopee a ceea ce înseamnă fuziunea ELCEN-RADET. Ea se află în programul de guvernare – atât la nivel național, cât și la nivel local.

Iată care este “moftul” Gabrielei Firea: să creadă în programul de guvernare (al PSD – n.r), să îndrăznească să creadă an el. Noi (Primăria Capitalei – n.r.) am fost prezenți la toate grupurile de lucru.

Noi ne-am făcut întotdeauna partea de răspundere și datorie prin toate hotărârile adoptate în CGMB, prin faptul că am creat posibilitatea plății în avans a gazelor, prin faptul că am înființat o companie municipală – “Energetica -, pe care am capitalizat-o pentru a prelua – bineînțeles financiar – creanța, în condițiile în care CET-urile au fost transferate în toată țara cu titlu gratuit la primării.

Primăriei Generale nu doar că i se cer bani – 300 de milioane de euro – dar nici așa, până acum, nu s-a putut rezolva nimic și nu am putut realiza această fuziune mult dorită pentru sistemul integrat de termoficare.

Și nu e vorba despre 10 oameni, e vorba de 1,3 milioane de oameni care sunt abonați, sunt clienții RADET, este vorba despre toate școlile, spitalele, grădinițele, clinicile, instituțiile statului, unele ambasade, precum și alți clienți privați care sunt abonați.

Iată care este “moftul” Gabrielei Firea și dorința de a aduce în dezbatere subiecte derizorii.

V-am spus aceste lucruri și anterior, am fost tratată cu superficialitate, am luat poziție în CEx pentru că deja nu se mai putea.

Și picătura care a umplut paharul a fost aceea în care, pe subiectul mitingului din 10 august, în mod evident – și am primit și informații – s-a dorit să se transfere întreaga responsabilitate și întreaga răspundere politică de către primarul general Gabriela Firea, prin prisma faptului că prefectul (Speranța Cliseru – n.r.) este fostul coleg al primarului general și să fie absolvită de responsabilitate doamna ministru de Interne (Carmen Dan – n.r.) și absolvit de decont politic domnul Dragnea. Acestea sunt adevărurirle, și voi continua să le spun în zilele următoare, cu orice consecințe”.  

Afacerea fuziunii ELCEN-RADET

La această afacere, Gabriela Firea lucrează încă din luna iunie anul trecut, când l-a convocat la Primăria Capitalei pe Mihai Tudose chiar în seara în care a depus jurământul de premier, la Cotroceni, (29 iunie 2017). La ordinul lui Firea a venit și Toma Petcu (ALDE), la data aceea ministru al Energiei.

Cu mare grăbire – căci pentru a doua zi, pe 30 iunie, Firea convocase deja o ședință a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) – majoritatea PSD+ALDE din acest for a aprobat, cu 28 de voturi “pentru”, 14 “împotrivă” și o abținere, achiziționarea pachetului de acțiuni la Electrocentrale București SA (ELCEN) deținut de Ministerul Energiei și Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA.

 Firea a precizat că acesta este primul pas spre fuziunea dintre ELCEN și RADET.

La ședința CGMB a fost prezent ministrul Energiei, Toma Petcu.

“Domnul ministru Toma Petcu este aici lângă noi, am luat ieri, târziu, această decizie, astfel încât noul guvern să poată să emită o hotărâre prin care, practic, Primăria Capitalei să achiziționeze pachetul integral de acțiuni de la statul român, prin Ministerul Energiei, de la ELCEN. Noi trebuie să ne exprimăm actul de voință, pentru a intra în patrimoniul municipalități pachetul integral de acțiuni al ELCEN”, a precizat Firea.

Edilul general a adăugat că este vorba de o sumă de circa 155 de milioane de euro, care urmează să fie achitată pe o perioadă de cinci ani.

“Este un preț foarte bun, un preț suportabil pentru Municipalitate. (…) Se va crea o entitate nouă, puternică, care va pune capăt odată pentru totdeauna unui serviciu de proastă calitate și scump. Vom putea avea servicii de bună calitate, la un preț rezonabil”, a adăugat edilul.

Proiectul de hotărâre a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară, iar reprezentanții PNL și USR au criticat faptul că o măsură atât de importantă este anunțată cu 12 ore înaintea ședinței CGMB, fără o dezbatere adecvată și o evaluare a prețului.

Însă firea avea pregătită afacere încă dinainte ca PSD-ul condus de Dragnea să preia puterea absolută la 11 decembrie 2016. 

ELCEN și RADET sunt de aproape 2 ani în insolvență. Datoriile, blocate

Amintim că atât RADET și ELCEN se află în insolvență încă din toamna lui 2016, astfel încât datoriile în lanț acumulate de acestea la furnizori (RADET către ELCEN și ELCEN către TRANSGAZ) au fost blocate.

În 5 octombrie 2016, cu o zi înainte de a admite insolvența ELCEN, Tribunalul București a hotărât că aceasta trebuie să achite către Transgaz 7,87 milioane de lei pentru transportul gazelor naturale aferente lunii aprilie 2016.

Insolvența ELCEN a fost decisă la o zi de la aprobarea intrării în insolvență a RADET. Compania RADET avea la acel moment datorii de peste 3,9 miliarde lei către ELCEN, circa 866 milioane de euro!
Avocatul Piperea, administratorul judiciar al RADET, a devenit consilierul onorific al premierului Tudose, iar după demisia acestuia din fruntea Guvernului a revenit la afacerea Gebruelei Firea!

O altă “coincidență”: avocatul Gheorghe Piperea, reprezentantul firmei ROMINSOLV, desemnata de Tribunalul București sa asigure administrarea judiciara a RADET, a fost numit consilier onorific al premierului Mihai Tudose pe chestiuni de fiscalitate, banking, piață de capital și insolvență.

Decizia prim-ministrului Tudose a fost publicată în Monitorul Oficial pe 20 iulie 2017, la doar 22 de zile de la desemnarea lui ca premier și la 17 zile după ce s-a întâlnit cu Firea la Primăria Capitalei!

Mai mult ca sigur că avocatul Piperea ne va spune că NU vede nicio ilegalitate între faptul că administrează judiciar RADET și că, simultan, este și consilierul  premierului Tudose – cel care tocmai ne-a anunțat că vrea să vândă ELCEN companiei pe care o păstorește legal Piperea – RADET – pentru 155 de milioane de euro!

Sesiune parlamentară extraordinară pentru aprobarea prin lege a UOG 61/2017

Apoi, Firea și Tudose au reușit în vara trecută să convoace o sesiune parlamentară extraordinară pentru adoptarea prin lege, pe repede înainte a unei Ordonanțe de Urgență (OUG nr. 61/2017), care a permis preluarea ELCEN de către Primăria Capitalei.

Acum, Firea vrea ca Guvernul Dăncilă să șteargă datoriile ELCEN.

În acest context, vă invităm să citiți, în ordinea cronologică a evenimentelor, și:

Episodul 1. Premierul Tudose vrea sesiune parlamentară extraordinară ca să ACOPERE un jaf de 700 de milioane de euro: să treacă ELCEN la Primăria Capitalei pentru 155 de milioane de euro!
Episodul 2. Un comunicat de presă al Primăriei Capitalei ne ajută în continuarea anchetei jurnalistice și ne confirmă datele din primul episod! Edilul Bucureștilor se dă de gol în afacerea “ELCEN& RADET: Tunul lui FIREA”
author avatar
Mihai Palsu Jurnalist
Este jurnalist din ‘90. A fost redactorul-sef al Evenimentului Zilei de prânz (Bulina Albastră). Din sept 1994 pana in 2010 a activat la Ziua, iar dupa cativa ani la Puterea a infiitat ziarul online SecundaTV.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version