Soluțiile pentru stoparea scumpirii energiei și gazelor au fost amânate pentru 31 august de ministrul PNL Virgil Popescu, iar până atunci a aruncat „cartoful fierbinte” ministrului PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, și ANRE: „Vom suprataxa întregul lanţ din energie”.

Premierul Nicolae Ciucă i-a sărit în ajutor colegului său de partid: „Nu există un scenariu sumbru, pentru că România beneficiază de surse de gaze naturale şi are capacităţi proprii de producere a energiei electrice”.

„Singura problemă în momentul de faţă, şi o vedeţi şi dumneavoastră, este cea legată de evoluţia preţului pe piaţa energiei şi cred că aici trebuie să identificăm instrumentele necesare astfel încât să asigurăm menţinerea preţului la un nivel pe care putem să ni-l permitem. Cu certitudine, cetăţenii nu vor fi afectaţi. Există gaze şi energie şi inclusiv partea aceasta de cost, aşa cum a fost asumată prin ordonanţa de urgenţă, rămâne în vigoare”, a precizat, miercuri seară,premierul Ciucă. 

Iată și declarațiile lui VirgilPopescu, la briefingul de presă de la finalul ședinți Guvernului:

„Acum sunt supraimpozitaţi producătorii, dar este normal să fie impozitat tot lanţul. Nu văd de ce un intermediar ar trebui să câştige mai mult de câteva procente, că doar ia şi vinde, nu face altceva. Nu văd de ce să câştige dublu, triplu. Nu e normal ca unii să facă profituri foarte mari şi alţii să le plătească. Preţul care este acum în PZU este foarte mare”.

El nu a putut spune însă dacă supraimpozitarea întregului lanţ se va aplica de la 1 septembrie:

„Nu Ministerul Energiei trebuie să stabilească acest lucru, nu noi stabilim taxele şi impozitele, împreună cu Ministerul Finanţelor şi ANRE. Haideţi să finalizăm calculele din interior şi vom ieşi public. Îmi cereţi un dead-line pe o măsură care nu este de competenţa mea”.

Întrebat de ce suprataxarea nu s-a aplicat mai devreme, întrucât PSD a cerut acest lucru de la începutul anului, Popescu a răspuns: „PNL a susţinut mereu acest lucru şi probabil că atunci nu s-a putut pune în practică. Vă asigur că Ministerul Energiei ştie ce are de făcut”.

Ministrul a dat asigurări însă că mecanismul de plafonare şi compensare nu va fi modificat până la 31 martie 2023, aşa cum prevede legislaţia actuală:

„Plafonarea va rămâne, evident. Ordonanţa este în vigoare până la 31 martie. Nu se va întâmpla nimic cu facturile românilor peste iarnă. În septembrie-octombrie vom lucra la ce se va întâmpla după 31 martie”.

Virgil Popescu a spus că bugetul schemei de compensare a fost „recalibrat” de ANRE:

„Schema refăcută şi ulterior recalibrată de ANRE s-a redus de la 40 de miliarde la 20 de miliarde şi ulterior la 16 miliarde. A fost estimarea ANRE. (…) Eu vă pot relata ce au spus toţi liderii politici, că ceea ce trebuie plătit se va plăti”.

Virgil Popescu știe că nu îl dă afară Ciucă, așa cum cere PSD: „Îmi voi face treaba în continuare” la Energie
Premierul Ciucă refuză orice remaniere, pentru a-l proteja pe Virgil Popescu: „Nu e momentul oportun”
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version