Col. dr. Valeriu Gheorghiţă, cordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a declarat marţi că aproximativ 28% dintre persoanele care şi-au confirmat programarea la imunizare cu serul AstraZeneca şi-au anulat-o, el apreciind drept „absolut firească şi legitimă ezitarea”. 


„Mai ales din perioada lunii martie, de când au început aceste semnale de evenimente tromboembolice, până la acest moment au fost peste 207.000 de anulări în platformă, iar dintre persoanele programate, care şi-au confirmat programarea, avem circa 99.000 de persoane care nu s-au prezentat, care şi-au anulat programarea, ceea ce reprezintă 28% dintre cei care confirmaseră programarea. Da, este un procent mare. Avem aproape 1/3 dintre persoanele programate care nu s-au prezentat. Este clar un aspect pe care l-am sesizat cu toţii. (…) Apreciem absolut firească şi legitimă ezitarea oamenilor la acest moment. Este nevoie de mai multă informare. Avem nevoie de mai multe informaţii oficiale de la Agenţia Europeană a Medicamentului şi pot să vă asigur pe toţi că şi noi, la rândul nostru, cei care luăm decizii, avem nevoie de mai multe informaţii”, a spus medicul militar.

În România nu au fost confirmate cazuri de tromboză de „sinus venos cerebral” asociate cu vaccinarea, a dat el asigurări.

„Sunt cazuri, de altfel extrem de rare, care merg de la o frecvenţă de la unu la 100 de mii, până la unu la un milion, în funcţie de numărul de cazuri raportate în fiecare ţară. Cred că trebuie să aşteptăm precizările Agenţiei Europene a Medicamentului, stabilirea frecvenţei, stabilirea unui profil de risc şi, de asemenea, recomandările pe care, repet, cu toţii le aşteptăm”, a mai spus reprezentantul CNCAV.

Întrebat dacă are în vedere declaraţia şefului de strategii de vaccinare de la Agenţia Europeană a Medicamentului potrivit căreia ar exista o legătură între tromboze şi vaccinul de la AstraZeneca şi dacă există un „scenariu” în care să nu se folosească acest ser, Gheorghiță a răspuns:

„Suntem şi noi informaţi vizavi de declaraţia oficialului EMA. Aş vrea doar să menţionez că încă nu este finalizată şedinţa Comitetului de farmacovigilenţă, şedinţă care are loc chiar la acest moment. În urma acestei şedinţe vor fi transmise recomandările clare ale Agenţiei Europene a Medicamentului”.

El a afirmat că se aşteaptă să se facă recomandări particulare „pentru un anumit profil de persoană”:

„Ne aşteptăm să se facă recomandări particulare, poate pentru un anumit profil de persoană, care eventual să fie la risc să dezvolte aceste tipuri de evenimente, trombotice, particulare. De asemenea, trebuie să menţionăm că acest mecanism de evaluare a tuturor reacţiilor adverse este valabil pentru toate medicamentele şi vaccinurile, este un proces obişnuit şi este foarte bine că se întâmplă aşa şi că avem aceste semnale, tocmai pentru a nu trece lucrurile neanalizate şi neinvestigate. Nu ne aşteptăm la o retragere a autorizării de punere pe piaţă a acestui vaccin. Foarte probabil că vor fi recomandări suplimentare transmise şi modificate recomandările din caracteristicile produsului, practic modificări ale prospectului”.

România va adopta toate măsurile, astfel încât siguranţa fiecărei persoane care doreşte să se vaccineze să fie prioritară.

„Noi sperăm, aşa cum toată lumea aşteaptă, să se facă aceste recomandări, încât să avem o sursă clară pe baza căreia să putem lua decizii. Mesajul este unul cât se poate de clar, aşteptăm recomandările Agenţiei Europene a Medicamentului. Sunt implicaţi toţi experţii de la nivel european, de la nivel internaţional, care analizează în detaliu toate aceste evenimente. În funcţie de recomandările transmise de Agenţia Europeană a Medicamentului, România va adopta toate măsurile, încât siguranţa fiecărui cetăţean, fiecărei persoane care doreşte să se vaccineze, să fie prioritară. De altfel, toate măsurile adoptate până la acest moment au avut în vedere în permanenţă beneficiile versus riscurile şi am plecat de la datele ştiinţifice disponibile şi de la recomandările Agenţiei de Reglementare Europene. Se poate, sigur, ajunge în orice scenariu. Din acest motiv aşteptăm şi noi să vedem care este decizia Agenţiei Europene a Medicamentului şi care vor fi recomandările”, a mai spus reprezentantul CNCAV.

Gheorghiţă a dat asigurări că România va avea suficiente doze de vaccin Pfizer care să asigure până în septembrie vaccinarea a peste 10 milioane de persoane, chiar şi cu două doze:

Avem suficiente doze doar de la compania Pfizer, de pildă, care ne pot asigura, până în septembrie, vaccinarea a peste 10 milioane de persoane, chiar cu două doze, însă trebuie să înţelegem şi vedem că ne aflăm într-o cursă contracronometru cu acest virus, care are capacitatea de a acumula noi mutaţii, mutaţii care îi conferă, pe de o parte, o rezistenţă parţială faţă de vaccinurile disponibile, pe de altă parte îi pot creşte contagiozitatea, pe de altă parte pot să îi crească agresivitatea, virulenţa. (…) Altfel, într-o prelungire a campaniei de vaccinare, nu doar în România, vorbim de abordarea globală, riscăm să avem peste câteva luni un alt virus, care va răspunde diferit la vaccinuri şi care va avea o contagiozitate şi o virulenţă diferită faţă de ce avem circulant la acest moment. Cu cât numărul de persoane infectate este mai mare, cu atât rezervorul de virus de unde se pot selecta noi variante virale este mai crescut. (…) Vaccinurile disponibile actuale, vaccinurile care au fost autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului sunt vaccinurile care aduc beneficii maximale în ceea ce priveşte protecţia faţă de boala simptomatică, faţă de complicaţiile bolii, faţă de internare, faţă de decese”. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version