„Până la data de 1 martie au fost raportate 5.458 de reacţii adverse post vaccinale indezirabile, cu o rată de incidenţă de 3,5 reacţii adverse la 1.000 de doze administrate”, a declarat marți, într-o conferință de ăresă, col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19.

Col dr Valeriu Gheorghiţă

„În perioada 22 februarie – 28 februarie au fost raportate în total 1.095 de reacţii adverse, 91% dintre ele fiind raportate pe platforma Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, restul fiind raportate la Institutul Naţional de Sănătate Publică. Vârsta mediană a persoanelor care au raportat aceste reacţii adverse a fost de 39 de ani, deci avem o tendinţă mai degrabă către persoanele de vârstă tânără, din care 64% au fost persoane de sex feminin”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.

Cele mai multe reacţii adverse au fost comune şi minore.

„În funcţie de severitatea manifestărilor acestor reacţii adverse, a fost raportat, după cum ştim, un singur caz de reacţie severă, un caz de şoc anafilactic pe 21 februarie, care a fost menţionat şi săptămâna precedentă şi restul sunt reacţii clasificate ca fiind comune şi minore, respectând acelaşi procent ca şi manifestare clinică, respectiv 54% vorbim durere la locul de administrare, tumefacţie, erupţie cutanată la locul de administrare a vaccinului, stare de oboseală, febră şi frison, în 36% dintre aceste adverse au fost raportate dureri musculare sau dureri articulare, în 35% dintre situaţii – cefalee, în 13% din cazuri reacţii digestivă, reacţii gastro-intestinale”, a mai precizat coordonatorul campaniei de vaccinare.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version