Col. dr. Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea (CNCAV), a anunțat, marți, că în opt municipii care au rata de incidență COVID peste 4,5 la mie începe vaccinarea persoanelor din etapa a treia.
Localitățile sunt: Alba Iulia, Timișoara, Brașov împreună cu Sânpetru, Baia Mare, Zalău, Petroșani, Cluj-Napoca și Giurgiu.
„În aceste localități va fi posibilă programarea inclusiv a persoanelor din etapa a treia direct în platforma de programare. (…) Vor fi centre noi în care vor fi distribuite doze de la AstraZeneca”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță într-o conferință de presă.
Cu doar 1 milion de vaccinări, nu s-a încheiat imunizarea persoanelor vulnerabile din etapa a II-a – pensionari și bolnavi cronic -, care nu reușesc să se programeze pe platforma electronică, pentru simplul motiv cădozele au fost confiscate de „speciali”. Despre acest subient însă, col. Gheorghiță evită să vorbească.
Etapa a III de vaccinare cuprinde populația generală, cu unele categorii prioritare:
Persoane care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor unităţi, operatori economici cu risc ridicat de infectare a personalului propriu şi a persoanelor deservite, din următoarele domenii de activitate:
(i) lucrătorii din industria extractivă;
(ii) lucrătorii din industria prelucrătoare;
(iii) lucrătorii din hoteluri şi restaurante;
(iv) lucrătorii din domeniul de întreţinere corporală, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare;
(v) lucrătorii din domeniul spectacole, activităţi culturale şi recreative;
(vi) lucrătorii din sistemul financiar, bancar şi din domeniul asigurărilor, cu precădere a celor care au contacte directe cu publicul şi a celor care prestează servicii esenţiale de plăţi, administrare cont şi investiţii şi operează infrastructuri critice naţionale, precum şi personalul critic de suport al acestora;
(vii) persoanele cazate în centrele regionale de proceduri şi cazare ale solicitanţilor de azil aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări;
(viii) persoanele cazate în centrele pentru cazarea străinilor luaţi în custodie publică aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări;
(ix) persoanele private de libertate;
(x) persoanele care asigură infrastructura de comunicaţii;
(xi) lucrătorii din domeniul muzeal şi al colecţiilor publice;
(xii) lucrătorii din biblioteci;
(xiii) casierii şi ceilalţi lucrători din magazinele de retail alimentar.
Populaţia adultă, alte categorii decât cele prevăzute la lit. C pct. 1 şi 2;
Populaţia pediatrică, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.
Bolnavii cronic cu vârste de peste 55 de ani și pensionarii programați pe platforma „românilor de rând” au fost amânați cu două săptămâni, de la începutul lui februarie.
Vaccinarea pensionarilor și a bolnavilor cronic a fost reluată abia pe 1 martie, iar dozele s-au epuizat rapid
De la 1 martie a reînceput vaccinarea bolnavilor cronic și pensionarilor. După o lună de blocaj, s-a dat drumul la programări pe platformă, începând din 27 februarie.
Programări date din nou peste cap: 100.000 de vaccinări amânate, inclusiv pentru bolnavii cronici
Amintim că, pe 30 ianuarie, la o zi după ce col. Gheorghiță a amânat de la vaccinare 66.000 de bolnavi cronici deja programați, ministrul Sănătății l-a convins pe premierul Cîțu – sub comanda căruia se desfășoară campania de imunizare – să-i scoată pe „esențiali” din fața celor care au viața pusă în pericol fără vaccin.
Vlad Voiculescu: Schimbăm strategia de vaccinare. Vârstnicii, bolnavii cronici și cei cu handicap, prioritari
Ministrul Sănătății declara, la acea dată: „Am verificat din nou statisticile recente și 85% din decese sunt la persoane de peste 65 de ani. 95,1% din decese sunt la persoane care aveau deja boli cronice. Avem acceptul premierului ca în perioada următoare, în luna februarie, pentru toate locurile noi din platforma de vaccinare eligibili să fie doar vârstnici, cei cu boli cronice, cei cu handicap”.
Așadar, decizia privind prioritatea maximă a bolnavilor cronic și pensionarilor este valabilă doar până la 1 martie, dată la care se revine la categoriile stabilite printr-o Hotărâre de Guvern care a adăugat angajații din serviciile secrete n categoriile de „speciali”.
Pe 27 ianuarie, la Guvernul Cîțu a adoptat HG nr. 12, în care a introdus noi categorii de persoane în Etapa a II-a de vaccinare, dedicată inițial pensionarilor și bolnavilor cronici – deși aceștia nu reușeau să se programeze, deoarece nu existau locuri libere pe platforna națională.
Românii vulnerabili nu reușesc să se programeze la vaccinare, dar sunt năpădiți de noile categorii incluse de Guvern
Potrivit noii HG 12/2021, Guvernul Cîțu a extins numărul categoriilor, astfel:
Etapa a II-a de vaccinare
Populația cu grad ridicat de risc
b) Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate;
Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:
d) Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
e) Personalul din sectorul economic vital:
– Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
– Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
– Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
– Unități de producție, transport și distribuție gaze;
– Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
– Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
– Transport de persoane și mărfuri;
– Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
– Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
f) Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
h) Personalul cultelor religioase;
i) Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);
j) Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.