Autoritatea Națională pentru Managementul Calității în Sănătate (ANMCS) a ridicat, luni, acreditarea Spitalului de Urgență Floreasca din București, deoarece conducerea unității medicale nu a raportat incidentul de duminică, 22 decembrie, când o pacientă a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului chiar pe masa de operație și a murit după o săptămână.
Conform legii, incidentul trebuia raportat ”în maximum 24 de ore de la apariția lor și trebuie urmată, în maximum 30 zile de la raportare, de un raport de analiză a cauzelor care au dus la apariția evenimentului și a măsurilor identificate pentru prevenirea repetării”, precizează Autoritatea.
Spitalul Floreasca își va continua, însă, activitatea.
ANMCS susține însă că ridicarea acreditării reprezintă “un beneficiu indirect pentru pacienți, spitalele sunt constrânse să acorde mai multă atenție calității serviciilor medicale. În cazul concret, spitalul e forțat să își analizeze evenimentele adverse grave produse și să învețe din erori ca să prevină apariția pe viitor a vreunei situații similare”.
Iată și celelalte precizări:
- ”Spitalul Clinic de Urgență București a fost acreditat în ciclul I, prin Ordinul Președintelui ANMCS nr. 515/ 12.08.2016, cu un punctaj total de 70,20%.
- În conformitate cu cerințele standardului 2 din referință 9, legate de prevenirea și gestiunea riscurilor, precizăm că la momentul acreditării nivelul de conformitate a fost de 55% adică există „o politică de gestionare a riscului generat de aparatele, instrumentele și dispozitivele medicale cu indicatorul procedurii privind prevenirea riscurilor tehnologice pentru fiecare tip de aparat sau dispozitiv medical implementate”.
- Spitalul Clinic de Urgentă București nu a raportat niciun eveniment advers și niciun alt indicator de monitorizare din data de 01.01.2018 și pană în prezent. Evenimentul mediatizat în prezent a fost raportat pe data de 29.12.2019, la 7 zile de la producerea acestuia. (…)
- Suspendarea acreditării unității sanitare se dispune pană la remedierea de către aceasta a deficiențelor care au condus la suspendarea acreditării, dar nu mai mult de 6 luni de la data intrării în vigoare a ordinului de suspendare.
- În termen de maximum 5 zile lucrătoare de la primirea ordinului, unitatea sanitară elaborează și transmite A.N.M.C.S. spre avizare planul de măsuri pentru remedierea cauzelor care au condus la suspendarea acreditării. Acest plan trebuie să conțină, pentru fiecare măsură, responsabilul desemnat de unitatea sanitară și termenul de îndeplinire a măsurii.
- Pe parcursul perioadei de suspendare, unitatea sanitară raportează săptămanal către A.N.M.C.S. măsurile adoptate pentru remedierea neconformităților.
- Încetarea suspendării acreditării unității sanitare se constată prin ordin al Președintelui A.N.M.C.S. după verificarea remedierii neconformităților cuprinse în planul de măsuri.
- Remedierea deficiențelor care au dus la suspendarea acreditării reprezintă condiția obligatorie în vederea inițierii vizitei de evaluare a Spitalului Clinic de Urgentă București în cadrul ciclului II de acreditare”.
Ministrul Sănătății, Victor Costache, a precizat că a aflat târziu de femeia arsă de la Spitalul Floreasca, pe 27 decembrie, și a trimis imediat Corpul de Control, deoarece existau suspiciuni privind mușamalizarea cazului de către spital.
Costache a mai afirmat că este surprinzătoare atitudinea unor chirurgi de la Spitalul Floreasca, care refuză să coopereze cu echipa de control.