Guvernul Ciolacu a aprobat, în ședința de vineri, strategiile de sănătate, de vaccinare şi de limitare a infecţiilor nosocomiale pe următorii 7 ani.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat: „Strategia de sănătate 2023-2030 este corelată cu toate strategiile sectoriale, plecând de la Planul național de control al cancerului, continuând de la deja finalizatele, dar trebuie să le și aprobăm în curând, Strategia pentru boli cardiovasculare și cerebrovasculare, e vorba despre alte boli netransmisibile, cum ar fi diabetul, dar și pentru bolile transmisibile. Care este, de fapt, ideea acestei strategii? Îmbunătățirea indicatorilor stării de sănătate din România, inclusiv creșterea duratei de viață în România se poate face prin dezvoltarea, pe de o parte, a programelor preventive care, așa cum ați văzut, fac parte integrantă din nou contract-cadru pe care l-a fost semnat în cursul acestui an de Casa de Asigurări de Sănătate și implicarea medicilor de familie în momentul de față este mult mai consistentă și aș vrea să le și mulțumesc medicilor de familie pe această cale. Pe de altă parte, schimbarea balansului către serviciile ambulatorii, către centre medicale ambulatorii, centre comunitare, cabinete de medicină de familie care să facă și diagnosticul și să dea și tratament pacientului este soluția corectă, care, pe de o parte, apropie serviciile medicale de pacienți și pe de altă parte, asigură și sustenabilitatea financiară a sistemului de sănătate.”.
El a arătat că există corelări între limitarea infecţiilor nosocomiale şi a rezistenţei la antibiotice, deoarece „întotdeauna” problemele sunt produse de infecţiile care au la bază bacteriile multirezistente la antibiotice.
Strategia de vaccinare vizează atingerea unor indicatori care să nu permită reîntoarcerea unor boli grave în România, precum poliomelita sau manifestările epidemice ale rujeolei sau rubeolei, a explicat Alexandru Rafila.
Totodată, prin această strategie este încurajată vaccinarea „pe tot parcursul vieţii”.