Jumătate dintre decesele din România sunt cauzate de bolile cardiovasculare, iar în anul 2021 o persoană din patru se afla în evidenţa medicilor de familie cu o boală cardiovasculară, afirmă Institutul Naţional de Sănătate Publică, de Zilua Mondială a Inimii – 29 septembrie.
„Bolile cardiovasculare sunt ucigaşul tăcut numărul 1 la nivel mondial, se estimează că acestea iau vieţile a 17,9 milioane de persoane în fiecare an, ceea ce înseamnă că 2.000 de oameni îşi pierd viaţa în fiecare oră din cauza bolilor de inimă”, precizează INSP.
Cu toate că reprezintă o problemă de sănătate publică prin mortalitate şi morbiditate, bolile cardiovasculare pot fi prevenite în cea mai mare parte. Potrivit estimărilor, în ţara noastră ar putea fi prevenite aproximativ 28% dintre decesele prin boală ischemică a inimii.
Cea mai mare parte a factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare se poate modifica, printre aceştia numărându-se fumatul, dieta necorespunzătoare, sedentarismul, dislipidemiile (niveluri anormale de lipide în sânge). Vârsta, factorii genetici sunt singurii care nu pot fi modificați.
Hipertensiunea arterială este o boală cardiovasculară care reprezintă, la rândul, ei un factor de risc pentru alte boli cardiovasculare şi diabetul zaharat – o afecţiune cu factori de risc comuni cu bolile cardiovasculare şi reprezintă risc pentru aceste boli.
Printre măsurile care pot fi luate pentru a menţine inima în formă şi a scădea riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare se numără: exerciţii fizice efectuate regulat, menţinerea unui alimentaţii echilibrate, oprirea fumatului, stoparea consumului de alcool, efectuarea de controale medicale preventive cu regularitate.
„ – , ̦ ̂ ̦̆! Începe să bată la patru săptămâni de la concepție și continuă să bată neîncetat pe tot parcursul vieții. Pentru fiecare adult bate de aproximativ 70 de ori într-un singur minut și de peste 100.000 ori într-o zi. Deși are doar mărimea unui pumn, reușește să pompeze sânge în tot organismul, având propriul sistem de generare a impulsurilor electrice”, scrie pe Facbook INSP.
Până la 25 septembrie a.c., 142.773 de persoane au beneficiat de serviciile de screening oferite în cadrul proiectului Totul pentru inima ta – Program de screening pentru identificarea pacienţilor cu factori de risc cardiovascular”.