Legea farmaciei nr. 266/2008 a fost modificată și completată de Guvern, miercuri, prin Ordonanță de Urgență, ce vizează procedura de autorizare a unităților farmaceutice, pentru a preveni producerea unor situații grave.
Acestea ar fi „eliberarea de medicamente neconforme calitativ (expirate, retrase de pe piață, neautorizate) sau funcționarea unităților farmaceutice fără personal specializat, inclusiv lipsa farmacistului din farmacie, singurul care este autorizat să elibereze anumite categorii de medicamente (ex. medicamente din categoria antibiotice, stupefiante, psihotrope etc.)”, conform Executivului.
„Concret, se simplifică procesul privind evaluarea documentației de obținere a autorizației și sunt implicate instituțiile teritoriale din subordinea Ministerului Sănătății în activitatea de autorizare, supraveghere și control a unităților farmaceutice de distribuție cu amănuntul a medicamentelor. Prin extinderea acestei activități la nivel teritorial, prin cele 42 de direcții de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, se asigură desfășurarea inspecției în parametri normali, precum și monitorizarea corespunzătoare a activităților desfășurate de unitățile farmaceutice”, precizează Guvernul.
Alte modificări se referă regimul contestării deciziei de neconformitate a spațiului unității farmaceutice, la obținerea Certificatului de Reguli de bună practică farmaceutică, precum și la înăsprirea cadrului sancționator ca urmare a intensificării numărului de sesizări primite atât de la alte instituții publice, cât și de la persoane fizice, în ceea ce priveşte nerespectarea prevederilor legale privind prezența farmacistului în farmacie.