Dacă mai avea cineva vreo îndoială, aceasta va fi spulberată de cel mai recent studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS): carnea procesată, dar şi carnea roşie se numără, alături de azbest, arsenic şi tutun, printre produsele cauzatoare de cancer.
UPDATE 26 octombrie: Raportul OMS a fost dat publicităţii, transmite Reuters. Agenția internațională pentru studii oncologice (International Agency for Research on Cancer – IARC), parte a OMS, a plasat carnea procesată, așa cum este cea folosită în crenvurşti sau în şuncă în grupul 1 de risc, alături de tutun, azbest și gazele de eşapament rezultate de la motoarele diesel.
“Pentru o persoană, riscul de îmbolnăvire de cancer colorectal din cauza consumului de carne procesată rămâne redus din punct de vedere statistic, însă acest risc crește odată cu cantitatea de astfel de carne consumată”, a explicat dr. Kurt Straif, conducătorul Programului de monografii derulat în cadrul IARC.
Carnea roșie, categorie în care este inclusă carnea de vită, miel/oaie/berbec și porc, a fost introdusă în grupa de risc 2, fiind clasificată drept “carcinogen probabil”. Pe această listă se mai află substanțe precum glifosatul, un erbicid cancerigen.
Clasificarea cărnii roșii în grupa 2 de risc oncologic reflectă existența unor “dovezi limitate” că poate provoca afecțiuni oncologice.
În cadrul acestui raport IARC a identificat în special legăturile dintre consumul acestor tipuri de carne și cancerul colorectal, dar au fost observate și asocieri cu cancerele de prostată și pancreas.
Mâine, forul internaţional va publica un raport în acest sens, în urma cercetărilor ce au durat câţiva ani, anunţă stiri.tvr.ro.
Pe româneşte, carnea tocată şi micii pot fi încadrate în categoria alimentelor care favorizează apariţia cancerului.
Studiul MS atrage atenţia şi asupra altor produse pe care românii le consumă frecvent: salamul, cârnaţii, costiţa, şunca, baconul.
Anul trecut, Fundaţia Mondială pentru Cercetarea Cancerului avertiză că există “dovezi solide” potrivit cărora un consum excesiv de carne roşie ar duce la apariţia cancerului.
De vină ar fi hematina, un pigment care dă carnii culoarea specifică şi care afectează intestinul.
Şi afumarea, uscarea sau sărarea cărnii pentru a o conserva duc la formarea de compuşi cancerigeni.
Concluziile sunt confirmate de medicii români.