Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat miercuri epidemie de gripă, după ce 54 de oameni au murit în ultimele 3 săptămâni în urma contractării acestui virus periculos, 49 dintre ei având condiţii medicale preexistente.
“Nu putem afirma în acest moment că avem un număr mai mare de decese decât anul trecut, dar avem un număr de decese înregistrate mai devreme”, a precizat ministrul Sorina Pintea.
Școlile nu se vor închide, însă “inspectoratele școlare pot lua decizia suspendării cursurilor în școlile sau clasele unde absenteismul depășește 20%”, a mai spus ministrul.
De altfel, Ministerul Sănătății menține măsurile transmise înca din data de 17 ianuarie în vederea limitării cazurilor și își propune să limiteze numărul de decese și circulația virusului, a arătat Sorina Pintea.
“Nu trebuie să creăm isterie, este un virus sezonier”
“Nu trebuie să creăm isterie, este un virus sezonier, favorizat de perioada rece”, a precizat ministrul anunțând că Bulgaria și Ungaria au declarat epidemie de gripă, iar Franța, Spania, Germania și țările nordice au, la rândul lor, probleme.
Cu toate acestea, “vârful” epidemiei va fi abia în februarie – martie.
Dr. Strinu-Cercel: “Igiena personala este cea mai importantă”
Medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balş”, a insistat, în conferința de presă comună cu ministrul Sănătății, că igiena personala este cea mai importantă.
“Unitățile sanitare știu ce au de făcut. Problema este igiena personală – apa și săpunul sunt sfinte, nu dezinfectanții. Nu strănutăm în mână. Este bine să purtăm și masca de protecție. Nu se poartă sub nas, pentru că prin nas veți contamina ce e în jur. Nu uitați că trebuie să ne spălam în nas atunci când ne spălăm pe față. Ceea ce învățam la grădiniță trebuie să punem acum în practică.”
Nu este carantină
Pe de altă parte, nu a fost instituită carantina, care se declanșează în situații extreme, a declarat Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.
“Nu se pune problema de carantină, carantina este adoptată în situaţii extreme, situaţie pe care nu o trăim, trăim o situaţie normală, dacă vreţi gripa aşa evoluează câteodată în număr mai mare de cazuri faţă de sezoane anterioare. Carantina e o masură adoptată extrem de rar, decisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de obicei. Există un regulament, tratat internaţional care stipulează aceste lucruri. Dacă am vorbi despre o carantină, am închide ușa și nimeni dintre dvs nu ar mai marge acasă. Noi vorbin despre limitarea personalului medical”, a precizat Adriana Pistol.
Recomandări
- Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuala indicaţie de spitalizare;
- Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
- Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
- Igiena adecvata a mâinilor, in vederea reducerii răspândirii virusului;
- Evitarea aglomerațiilor și limitarea organizării de evenimente;
- Triaj epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie;
- Limitarea accesului vizitatorilor în spitale, in special în secțiile cu risc;
- Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
- Continuarea vaccinării antigripale.