Premierul Ludovic Orban le promite bani în plus medicilor de familie care monitorizează starea de sănătate a pacienților cu forme ușoare de COVID-19.

În plus, Guvernul vrea să modifice legea, astfel încât pacienții cu forme ușoare de COVID-19 să fie tratați acasă, sub supravegherea medicilor de familie, care ar urma să îi consulte zilnic.

Până acum, medicii de familie au acordat consultații online și au monitorizat pacienții cu forme ușoare de COVID-19, pe cei externați sau asimptomatici. Aceasta, în ciuda faptului că nu au primit de la minister niciun material de protecție. 

„Pacienții care au forme ușoare de COVID-19 ar urma să fie tratați acasă, sub stricta supraveghere a medicilor de familie, care ar urma să îi consulte zilnic, a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. În cazul în care starea acestora se agravează, ei trebuie să sune de urgență pentru a cere ajutor de specialitate.

Însă ei nu au primit până acum niciun fel de material sau echipament de protecție. În plus, nu dispun de mașini care pot fi decontaminate, nici de echipamente potrivite și nici de posibilitatea de a se echipa și dezechipa în condiții de siguranță.

„Vom avea o discuţie cu domnul ministru şi cel mai probabil vom avea şi o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor medicilor de familie. Deja medicii de familie sunt implicaţi. Trebuie stabilită modalitatea de implicare a medicilor de familie pentru că sunt mulţi medici de familie cu care am vorbit eu şi care dintre pacienţii pe care îi au dacă sunt pozitivi ei sunt într-o permanentă consultare, urmăresc evoluţia stării de sănătate. Împreună cu domnul ministru şi cu reprezentanţii organizaţiilor medicilor de familie va trebui să stabilim nişte reguli un pic mai clare şi, eventual, şi beneficiile pe care le au medicii de familie în cadrul bătăliei anti-COVID pentru serviciile medicale pe care le furnizează”, a spus Orban, la sediul PNL.

El a arătat că se analizează posibilitatea modificării legislaţiei, astfel încât asimptomaticii să se trateze acasă:

„Suntem în analiză dacă este necesară modificarea legii, dacă nu se poate pe baza prevederilor actuale. (…) Dacă toţi cei care sunt infectaţi cu COVID se duc la spital, există un timp de aşteptare. Vă spun de ieri de la Direcţia de Sănătate Publică, aveam 150 de persoane cu COVID care încă nu puteau avea acces şi trebuiau programate într-un timp de 24 de ore (…) pentru evaluarea stării de sănătate, pentru că evaluarea stării de sănătate nu înseamnă în mod obligatoriu analize. Vrei să faci o evaluare dacă persoana nu are simptome, nu este necesar, de exemplu, să faci radiografie pulmonară, aceasta este decizia pe care o ia medicul care evaluează starea de sănătate şi aici, pentru a permite spitalelor să primească cazurile care într-adevăr necesită şi o evaluare şi un tratament sub supraveghere medicală în spital, cei care nu au simptome pot să li se facă evaluarea stării de sănătate fără să se deplaseze efectiv la spital. Dacă nu au unde să se izoleze şi dacă doresc să fie trataţi în spital, trebuie trataţi în spital, dar noi ştim că, dacă vă uitaţi la date, sunt foarte mulţi care preferă să se trateze fiind în izolare la domiciliu sau la o altă locaţie”. 

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat deja că „pacienții care au forme ușoare de COVID-19 ar urma să fie tratați acasă, sub stricta supraveghere a medicilor de familie, care ar urma să îi consulte zilnic. În cazul în care starea acestora se agravează, ei trebuie să sune de urgență pentru a cere ajutor de specialitate”.

Medicii de familie, revoltați de remarca lui Guran „E ca la război, mai mor unii dintre ei”

Ludovic Orban a precizat că nu este la curent cu declaraţiile consilierului său Virgil Guran, care compara medicii de familie cu militarii trimişi la război, unde ”mor o parte dintre ei, din păcate”.

„Dacă au fost declaraţii care au fost nepotrivite, în care i-a jignit îmi cer eu scuze. Domnul Guran nu este consilierul meu pe probleme de sănătate, are alte atribuţii. Toate declaraţiile pe domeniul Sănătăţii sunt date de Ministerul Sănătăţii, de Casa de Sănătate şi de specialiştii care sunt implicaţi fie în grupul de suport tehnico-ştiinţific, fie în Comisia anti-COVID sau la INSP”, a spus premierul.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version