PSD critică propunerile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în noul Contract-Cadru și cere o analiză în Coaliție.
„PSD respinge categoric propunerea CNAS de a deconta un singur serviciu sau tratament medical pe zi pentru acelaşi cod numeric personal. Măsura restrânge drastic accesul la sănătate al persoanelor asigurate şi afectează grav calitatea actului medical. În formularea actuală din referatul CNAS pentru aprobarea noului Contract-Cadru reglementarea este inacceptabilă. În multe situaţii, pentru stabilirea unui diagnostic corect sau pentru o intervenţie medicală sunt necesare mai multe servicii, care trebuie prestate în aceeaşi zi”, se arată într-un comunicat al PSD remis presei.
Prevederea „încalcă dreptul la sănătate al pacienţilor” care vor fi „puşi pe drumuri” pentru a beneficia de serviciile medicale la care au dreptul prin lege.
„În acelaşi timp, această prevedere este o încălcare a dreptului la sănătate al pacienţilor, care ar fi puşi pe drumuri, în mod repetat şi nejustificat, pentru a beneficia de serviciile medicale la care au dreptul prin lege. PSD va solicita o analiză asupra acestor prevederi în cadrul Coaliţiei de guvernare şi se va opune oricăror dispoziţii care limitează accesul la sănătate al cetăţenilor asiguraţi”, susţine sursa citată.
Totodată, PSD precizează că „sprijină categoric” poziţia ministrului Sănătăţii, prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, de a susţine cu fermitate accesul neîngrădit al pacienţilor la asistenţa medicală ambulatorie.
Serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienţilor, iar finanţarea cât mai bună a activităţii de medicină de familie şi a asistenţei medicale ambulatorii de specialitate trebuie să fie prioritară pentru a realiza reforma necesară sistemului de sănătate din România, a precizat marţi Ministerul Sănătăţii.
Precizările Ministerului Sănătăţii vin în contextul unor informaţii apărute în presă potrivit cărora noul contract cadru elaborat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ar viza reducerea numărului de servicii medicale decontate de CNAS.
„Finanţarea cât mai bună a activităţii de medicină de familie şi a asistenţei medicale ambulatorii de specialitate trebuie să fie prioritară pentru a realiza reforma necesară sistemului de sănătate din România, inclusiv pentru a putea dezvolta programele de prevenţie şi de screening care fac parte din cadrul strategic al sistemului medical”, afirmă MS.