Restricțiile din scenariul roșu impuse în București în 19 octombrie au fost prelungite cu 14 zile, luni, până pe 16 noiembrie, de Comitetul Municipial pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU). (Vezi comunicat la finalul articolului)
Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a declarat, la finalul ședinței CMSU, că rata de infectare cu noul coronavirus „crește continuu” și „a urcat la 3,91 până la această oră”.
Este vorba despre incidența cumulată pe 14 zile a cazurilor, la mia de locuitori.
Berbeceanu a precizat că „nu e oportun să fie introduse măsuri restrictive noi”, dar a anunțat noi măsuri pentru Prefectură:
„Instituțiile publice nu au respectat programul de a lucra prin rotație, pe ture, de aceea s-a produs aglomerație la metrou. De mâine, funcționarii Prefecturii vor lucra în două ture”.
Prefectul a dat vina și pe tineri pentru creșterea continuă a gradului de infectare: „După ora 22.00, foarte mulți tineri se întâlnesc și au loc adevărate petreceri în parcuri”.
Din acest motiv, în ședință s-a discutat și despre măsura închiderii parcurilor pe timp de noapte. Dar nu s-a adoptatnimic în acest sens, deoarece „nu poate CMSU să adopte această măsură, fiind vorba despre prezumtive limitări de drepturi și libertăți”. , a mai spus el.
„S-a decis să sesizăm această problemă Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU, condus de premierul Ludovic Orban – n.r.), dacă apreciază necesară, nu doar la nivel de București ci la nivel național, ca la un anumit grad de infectare să fie luată și această măsură. (…) După ora 22:00, atunci activitățile teraselor încetează, foarte mulți tineri se întâlnesc în parcuri și zone de agrement din București și au loc adevărate petreceri fără respectarea normelor de protecție și de distanțare. Noi așa am apreciat (că există risc de infectare, n.red.) și urmează să facem această sesizare către CNSU”, a precizat Berbeceanu.
Totodată, vor fi sporite controalele în piețele din București și ar urma să fie făcute fluxuri de intrare și de ieșire.
„Am cerut ca în termen foarte scurt fiecare primărie de sector să prezinte o situație a piețelor, cu plan foarte bine pus la punct, cu circuite. Legat de școli – singura decizie firească era ca activitățile să continuăe online”, a spus prefectul.
Present la ședința CMSU, primarul general Nicușor Dan a declarat, cu privire la carantinarea unor străzi, că este „o decizie eventuală, , pe care eventual o să o luăm, o ipoteză”.
Berbeceanu a intervenit rapid: „Haideți să nu privim la astfel de scenarii, să privim la măsurile care sunt în vigoare și care urmează să fie menținute în următoarele două săptămâni. Sunt aspecte tehnice, care se iau cu consultarea structurilor de ordine și siguranță publică, cu consultarea medicilor. (…) Nu suntem într-o astfel de situație”.
Iată comunicatul Prefecturii Capitalei:
Instituția Prefectului- Municipiul București anunță că astăzi, 02.11.2020, a avut loc ședința extraordinară a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, a hotărât, având în vedere că rata de incidență cumulată, calculată la 14 zile, a îmbolnăvirilor cu SARS CoV-2 nu a scăzut sub valoarea de 3/1000 locuitori, la data de 02.11.2020 înregistrându-se incidența de 3,91/1.000 de locuitori, să se mențină pentru următoarele 14 zile, începând cu ora 00:00 a zilei de 03.11.2020 până la ora 24:00 a zilei de 16.11.2020 următoarele măsuri:
- obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise;
- interzicerea organizării și desfășurării activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte;
- interzicerea activității cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor;
- activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități;
- interzicerea activității cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc;
- suspendarea temporă a activităţilor didactice care presupun prezenţa faţă în faţă din unităţile de învăţământ, aplicându-se scenariul 3 (participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții on-line).
Menționăm că, regimul contravențional aplicabil pentru nerespectarea măsurilor dispuse este cel stabilit la art.64 – 70 din Legea nr.55/2020.
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, în unanimitate, a apreciat că nu este oportun și că nu se impune instituirea de noi restricții la nivelul municipiului București, cadrul normativ existent în vigoare, și avem în vedere H.G. nr. 856/2020, reglementând optim măsurile care se aplică pe durata stării de alertă pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
S-a considerat că se impune o mai atentă urmărire a respectării restricțiilor impuse prin actele normative incidente, reiterate și indivizualizate la nivelul municipiului București prin hotărârile precedente ale Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.
În ședința Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă de astăzi, 02.11.2020, s-a insistat pe dispunerea, de îndată, a măsurilor în vederea aplicării prevederilor imperative ale art. 11 cuprinse în Anexa 3 la H.G. nr. 856/2020.
Norma mai sus invocată prevede că, în condițiile art. 5 alin. (2) lit. d) și alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, ale celor stabilite prin Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, prin Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă, pentru toate instituțiile și operatorii economici publici sau privați, se instituie obligația analizării modului de desfășurare a activității și organizării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu.
Prin măsurile pentru diminuarea impactului tipului de risc se prevede că, în situația în care nu se poate desfășura activitatea de către salariat în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu și în vederea evitării aglomerării transportului public, instituțiile și operatorii economici publici și privați organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră.
La nivelul Instituției Prefectului – Municipiul București, s-a stabilit măsura ca funcționarii instituției să înceapă programul de lucru, din data de 03.11.2020, de la ora 07.00, respectiv de la ora 09.00.
Referitor la intensificarea măsurilor de prevenire și combatere a transmiterii virusului SARS-CoV-2 la nivel local, măsuri care să permită gestionarea situației la parametri adecvați nivelului de infectare înregistrat, precum și pentru o reacție rapidă, pentru ca autoritățile publice să intervină eficient și cu mijloace adecvate, în cadrul ședinței, Primarul General al Capitalei și primarii Sectoarelor Municipiului București au convenit ca, administratorii publici ai piețelor agroalimentare, publice și private, să instituie fluxuri de acces, astfel încât, zonele de intrare în piețele agroalimentare să fie separate de zonele de ieșire. Administratorii vor stabili măsuri prin care va fi asigurat un flux de persoane optim care să conducă la respectarea distanței sociale recomandate, de minim 1,5 metri între cumpărători, dar și între cumpărători și comercianți.
Instituția Prefectului- Municipiul București aduce la cunoștința tuturor bucureștenilor faptul că toate măsurile restrictive prelungite prin Hotărârea adoptată astăzi, în ședința extraordinară a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, nu vizează limitarea libertăților și drepturilor acestora, ci sunt menite să îi apere și să îi protejeze.
De asemenea, asigurăm pe toți bucureștenii că structurile de ordine și siguranță publică care acționează pe raza municipiului București și veghează la respectarea, cu strictețe, a măsurilor instituite, au rolul de a veni în ajutorul cetățenilor, în a-i sprijini și ajuta să perceapă și să conștientizeze importanța respectării normelor legale în vigoare și, doar atunci când acestea sunt încălcate, cu vădită rea- credință, să acționeze în limite legale, aplicând măsuri sancționatorii.