Scandalul de la admiterea la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București ia amploare, după ce o eroare produsă la afişarea rezultatelor a determinat republicarea acestora, lucru care a afectat clasamentul candidaţilor: unii dintre cei admiși au aflat că, de fapt, au picat examenul.
Revoltați, părinții au venit la facultate să ceară socoteală pentru situația creată, dar nimeni nu le-a dat explicații, iar paznicul a chemat polițiștii.
Joi, la trei zile de la izbucnirea scandalului, ministra Educației, Ligia Deca, a trimis Corpul de control la universitate.
Reprezentanții Universității de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Capitală a transmis următorul comunicat:
„În urma analizării contestaţiilor depuse pe 22 iulie, după afişarea rezultatelor concursului de admitere la Facultatea de Arhitectură, programul de studii Arhitectură în limba română, Comisia de contestaţii (…) a depistat o eroare de procedură privind transcrierea rezultatelor. Precizăm că nu este vorba de o eroare de notare nici a portofoliilor, nici a probei practice, ci doar de corelare a acestor note obţinute cu numele candidaţilor. În acest sens a fost emisă Rezoluţia Comisiei de contestaţii din data de 22.07.2024. În urma emiterii rezoluţiei, Comisia Tehnică de admitere, sub supravegherea Comisiei centrale de admitere, a refăcut clasamentul, verificând individual corectitudinea tuturor corelărilor între nota portofoliului, nota probei practice şi media Bacalaureatului pentru fiecare candidat înscris la toate programele de studiu ale UAUIM.
Notele acordate de Comisiile de notare, conform art. 13, alineatul 4 din Metodologia privind organizarea admiterii la ciclurile de studii universitare de licenţă şi de licenţă şi master comasat pentru anul universitar 2024 – 2025, nu au fost modificate.
Clasamentul, rezultat în urma analizării contestaţiilor depuse şi eliminării erorii de procedură constatate, publicat pe 23.07.2024, reflectă ierarhia corectă a candidaţilor. Procedura de analizare a contestaţiilor s-a înscris în prevederile Metodologiei privind organizarea admiterii la ciclurile de studii universitare de licenţă şi de licenţă şi master comasat pentru anul universitar 2024-2025, care creează cadrul de lucru pentru Comisia Centrală de admitere, Comisia Tehnică, Comisia de notare portofolii, Comisia de notare a probei practice şi Comisia de soluţionare a contestaţiilor.
Metodologia privind organizarea admiterii la ciclurile de studii universitare de licenţă şi de licenţă şi master comasat pentru anul universitar 2024-2025 prevede la Capitolul 5, secţiunea contestaţii, art. 13, alineatul 6, următoarele: «Validitatea modificării mediei finale pentru candidatul căruia i s-a rezolvat favorabil contestaţia, precum şi aducerea acestuia pe poziţia corespunzătoare în clasamentul candidaţilor, după ordinea opţiunilor şi a notelor finale de admitere, se face cu toate consecinţele ce decurg din aceasta».
Anul acesta, la concursul de admitere la Facultatea de Arhitectură – programul de studii Arhitectură în limba română au participat 743 de candidaţi.
Procesul de notare a portofoliilor şi a probei practice a decurs conform Metodologiei privind organizarea admiterii la ciclurile de studii universitare de licenţă şi de licenţă şi master comasat pentru anul universitar 2024-2025, nefiind înregistrată nicio eroare.
La transcrierea rezultatelor în sistemul informatic, dintr-o eroare umană, codul unei planşe secretizate a fost consemnat de două ori, acest lucru decalând corelarea corectă dintre nota probei practice, nota portofoliului şi numele candidatului pentru unii candidaţi. În urma analizării contestaţiilor depuse, Comisia de contestaţii a depistat eroarea de procedură privind transcrierea, iar rezultatele concursului de admitere la programul de studii Arhitectură în limbă română, consemnate în liste, au fost afişate pe 23.07.2024. În urma verificărilor, Comisia Centrală de admitere s-a asigurat că situaţia este remediată în totalitate. Aşadar, erorile de transcriere au fost eliminate, iar mediile generale sunt atribuite corect candidaţilor.
Anul acesta, la concursul de admitere la Facultatea de Arhitectură – programul de studii Arhitectură în limba română au participat 743 de candidaţi.
În următoarele zile, pe site-ul universităţii vor fi afişate rezolvări ale fiecărui subiect, dintre cele care au obţinut o notă mare din partea Comisiei de notare, în baza criteriilor de apreciere precizate prin tema de concurs.
‘În legătură cu această situaţie fără precedent, precizăm că a fost asumată de către instituţia noastră şi conducerea acesteia. Deşi eroarea nu aparţine conducerii, asumarea a însemnat urmarea paşilor procedurali în scopul îndreptării unei situaţii care a generat nedreptate pentru unii candidaţi şi aşteptări nemeritate pentru alţii. De asemenea, vă informăm cu privire la o decizie cu titlu de excepţie: Comisia centrală de admitere a hotărât ca, la cerere, cei care au depus contestaţie să-şi poată vedea planşa de concurs, pentru a se asigura personal de corespondenţa dintre numele candidatului, planşă şi nota scrisă pe planşa de concurs şi consemnată în listele cu rezultatele concursului de admitere.
La celelalte programe de studii, Arhitectură în limba engleză, Conservare şi Restaurare de Arhitectură – Sibiu, Arhitectură de Interior, Design de produs, Mobilier şi amenajări interioare, Urbanism, Peisagistică, Urbanism şi Administrarea Teritoriului – Sibiu, în urma reverificărilor tuturor lucrărilor candidaţilor care au susţinut concursul de admitere, clasamentele afişate iniţial sunt corecte”.