Unii copii sunt sensibili la culoarea sau la forma mâncării, alţii o acceptă doar alimente cilindrice sau albe iar alţii nu tolerează să le fie amestecată hrana în aceeaşi farfurie şi doresc alimentele în farfurii separate.
Cum ne comportăm cu ei reprezintă o continuă provocare.
DGASPC Sector 6 vine în sprijinul celor 900 de copii din comunitate afectaţi de diverse dizabilităţi precum: tulburări de spectru autist, Sindrom Down, ADHD, întârziere psihică, epilepsie, întârziere în dezvoltarea limbajului, dizabilităţi locomotorii şi somatice, prin formarea continuă a specialiştilor a căror misiune este recuperarea celor mici.
În prezent, copiii cu dizabilităţi pot beneficia de terapie de specialitate (psihologică, senzorială, individuală şi de grup, kinetoterapie, logopedie, terapie educaţională, terapie asistată cu animale, sport adaptat, arte combinate, consiliere părinţi, grup de suport, fizioterapie) în incinta Complexului de Servicii de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilităţi din str. Bascov nr. 14-18, Sector 6.
În lucrul cu astfel de copii este foarte importantă performanţa specialiştilor care vin în contact direct cu cei mici. În acest sens, în perioada 2-13 noiembrie, 60 de specialişti implicaţi direct în lucrul cu această categorie socială aflată permanent în pericol de marginalizare participă la seminarul ”Repere, perspective, realităţi în recuperarea copilului cu dizabilităţi”, susţinut de Elizabeth Shaffer; Dawn Hoffman; Julie Miller; Marinela Raţă. Sunt specialişti de talie internaţională, cunoscuţi pentru contribuţiile de valoare în domeniul terapiei ocupaţionale.
În cadrul sesiunilor teoretice se vor aborda teme precum procesul senzorial, complexitatea limbajului, dezvoltarea afectivităţii sociale, identificarea şi satisfacerea nevoilor, corectarea comportamentului, înţelegerea diferenţelor individuale sau strategii de stimulare a relaţionării şi implicării.
În cadrul seminarului, specialiştii vor vorbi şi despre terapia senzorială şi vor dezvălui noi tehnici de întrebuinţare a unui mediu aparte, existent în cadrul Complexului din Str. Bascov: camera senzorială. Un loc spectaculos, inundat de muzică de relaxare, lumini impresionante, unde cei mici reuşesc să-şi depăşească limitele, având rezultate vizibile în rândul copiilor cu dizabilităţi.
Micuţii pot declanşa singuri imagini sau sunete, fapt care le captează interesul şi îi ajută să facă legătura cauză-efect, având impresia că au control asupra mediului, ceea ce conduce la o stare de confort.
“Experienţa ne-a demonstrat utilitatea acestui loc pentru că timpul petrecut într-o cameră senzorială a crescut concentrarea, vigilenţa, liniştea şi conştienţa generală asupra lumii înconjuratoare a copiilor care i-au trecut pragul”, precizează Primăria Sectorului 6.
“Personalul de specialitate care lucrează cu copiii afectaţi de dizabilităţi beneficiază de formare profesională continuă, tocmai pentru a răspunde punctual nevoilor fiecărui copil în parte. Procesul de continuitate în acordrea serviciilor este asigurat prin cursuri şi activităţi practice atât pentru personalul care lucrează cu copiii afectaţi de dizabilităţi, cât şi pentru cei care activează în prezent în cadrul serviciilor specializate destinate adulţilor cu handicap”, adaugă cei de la administraţia locală.