Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a renunțat la promisiunea de a introduce un nou regim de amenzi pentru medicii care vaccinează peste rând persoane neprogramate.
Inițial, demnitarul anunțase că pregătește sancțiuni drastice: „Dacă un coordonator al unui centru de vaccinare va binevoi să ia un vaccin care ar trebui să meargă către o persoană vârstnică, sau către o persoană cu o boală cronică sau către o persoană care are cu adevărat nevoie şi să vaccineze un amic, un vecin sau mai ştiu eu pe cine, va trebui să plătească pentru asta şi suma va trebui să fie una de care să-şi aducă aminte fără bucurie”.
Decizia de renunțare a fost anunțată, luni, printr-un comunicat:
„Ministerul Sănătăţii face următoarele precizări cu privire la informaţiile vehiculate de mass-media referitoare la introducerea de amenzi de până la 20.000 de lei pentru medici în cazul în care vaccinează anti COVID-19 persoane care nu sunt programate:
Ministerul Sănătăţii monitorizează campania de vaccinare anti COVID-19 şi face verificări, în baza reglementărilor în vigoare, acolo unde sunt semnalate abuzuri.
Prioritatea Ministerului Sănătăţii este protejarea prin imunizare a persoanelor la risc: adulţii peste 65 de ani, cei care suferă de boli cronice, sunt încadraţi într-un grad de handicap, imobilizaţi, imunodeprimaţi sau fără adăpost.
Ministerul Sănătăţii nu ia în considerare introducerea unui nou regim de sancţiuni, dar recomandă ferm ca vaccinarea să respecte etapele aşa cum sunt stabilite de legislaţia în vigoare, respectiv HG 1031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România cu modificările şi completările ulterioare şi OMS nr. 2171/2020 privind stabilirea Normelor privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea centrelor de vaccinare”.
Un proiect neasumat
În presă a apărut un informaţia că Voiculescu a pregătit un proiect pentru completarea Hotărârii de Guvern 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice.
Potrivit documentului, „constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000” următoarele fapte:
a) nerespectarea privind programarea grupelor populaţionale prioritate, în platforma naţională de Rovaccinare, de către medicul de familie, conform fiecărei etape, cum sunt ele stabilite în Strategia de vaccinare împotriva COVID-19;
b) realizarea procesului de vaccinare în centre de vaccinare, de către personalul medico-sanitar, fără a respecta programarea în platforma naţională Rovaccinare, potrivit draft-ului actului normativ, vehiculat în spațiul public.
În cazul persoanelor juridice, amezile ar fi urmat să fie între 30.000 de lei şi 50.000 de lei, pentru „nerespectarea obligaţiei de către instituţii de a planifica personalul cu care acestea au raporturi de muncă sau raporturi de serviciu, după caz, în platforma naţională de Rovaccinare, conform fiecărei etape, astfel cum sunt ele stabilite în Strategia nr. 1.031/2020, cu modificările ulterioare, precum şi alte măsuri în domeniul sănătăţii”.
Proiectul de hotărâre ar fi urmat să intre în vigoare la 10 zile de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial.
Singura amendă aplicată: 5.000 de lei
Singura amendă, de 5.000 de lei, a fost aplicată, la sfârșitul lunii ianuarie, șefului centrului de vaccinare de la Spitalul din Rădăuți, unde inspectorii DSP au descoperit că 563 de persoane care ar fi fost eligibile pentru etapa a III-a a campaniei de vaccinare au fost imunizate peste rând, în etapa a II-a, în perioada 15-23 ianuarie, înaintea bolnavilor cronici și a pensionarilor care nu reușesc să se programeze.
Primul medic amendat la controalele dispuse de Vlad Voiculescu: 563 de vaccinări „peste rând” la Rădăuți
Ministrul Vlad Voiculescu declarase, cu doar o zi înaintea aplicării amenzii, că 30% dintre vaccinări sunt făcute fără programare pe platforma dedicată campaniei naționale de imunizare.
Vlad Voiculescu trimite Corpul de control la centre: „30% din vaccinări sunt în afara platformei”
Premierul Cîţu neagă tensiuni cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, pe tema priorității la vaccinare
Premierul Cîțu s-a vaccinat cu doza de rapel anti-COVID-19: ”Toată lumea trebuie să și-l facă”
Vlad Voiculescu: Schimbăm strategia de vaccinare. Vârstnicii, bolnavii cronici și cei cu handicap, prioritari
Cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare anti-COVID-19 a început pe 15 ianuarie, dar se desfășoară cu sincope pentru bolnavii cronici și pensionari, după ce Guvernul a modificat Strategia de imunizare și a introdus noi categorii considerate „esențiale”.